Την άμεση διάθεση των 6δις € για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων την επόμενη διετία και όχι επταετία, όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα ζητήσει σήμερα από τους Ευρωπαίους εταίρους του ο Γάλλος Πρόεδρος, Francois Hollande.

anergoi-ispaniaΣε μια προσπάθεια να τηρήσει την εκλογική του υπόσχεση να αναστρέψει τα επίπεδα της ανεργίας στο εσωτερικό πριν το τέλος του έτους, ο Hollande θα πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες για μια ταχύτερη εκταμίευση των € 6 δισ. ευρώ που προορίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο.

«Οι γαλλικές αρχές ζητούν την υλοποίηση των σκέψεων με τη μορφή ενός σχεδίου δράσης για την απασχόληση των νέων», δήλωσε ο Thierry Repentin, Γάλλος υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, σε συνέντευξη του στην EurActiv Γαλλίας.

Το σχέδιο είπε, πρέπει να περιλαμβάνει την εκταμίευση των €6 δισ. για την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων την περίοδο 2014-2015 και να μην διανεμηθεί η χρηματοδότηση στην επόμενη επταετή δημοσιονομική περίοδο 2014-2020.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων από τη σύνοδο κορυφής προτείνει να εγκριθεί το αίτημα αυτό από τους ηγέτες της ΕΕ. «Προκειμένου η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της, η εκταμίευση των €6 δις που διατίθενται για αυτό το σκοπό πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της επόμενης πολυετούς δημοσιονομικής περιόδου» σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που είδε η EurActiv.

Το κείμενο καλεί επίσης τις χώρες της ΕΕ να αναπτύξουν προγράμματα εγγυήσεων για τους νέους, τα οποία θα στοχεύουν να δώσουν στους άνεργους νέους την ευκαιρία για περαιτέρω εκπαίδευση, ή εύρεση απασχόλησης, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης εντός τεσσάρων μηνών από την απώλεια εργασίας τους ή την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Γερμανική υποστήριξη

Το θέμα έχει φτάσει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και στη Γερμανία, με την Καγκελάριο Angela Merkel να ανησυχεί μήπως θεωρηθεί ότι βοηθάει τα κράτη μέλη του Νότου, όπου τα εμπνευσμένα από τη Γερμανία μέτρα λιτότητας για τη διόρθωση των δημοσίων ελλειμμάτων έχουν ωθήσει την ανεργία των νέων σε πρωτοφανή επίπεδα.

Το Βερολίνο προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι πιθανή αποτυχία στη μάχη κατά της ανεργίας των νέων θα μπορούσε να πλήξει τη συνοχή της Ευρώπης και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν αντιμετωπίζει με την αίσθηση του επείγοντος το ζήτημα.

Η Merkel σχεδιάζει να καλέσει τους υπουργούς Εργασίας της ΕΕ στο Βερολίνο στις 3 Ιουλίου για να συζητήσουν το θέμα της ανεργίας.

Κριτικές

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η πρωτοβουλία των €6 δις για τη νεολαία, αν και έχει καλές προθέσεις, δε θα οδηγήσει κάπου αν δεν συνοδευθεί από μια βαθύτερη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.

Ο Juhani Risku, πρώην διευθυντής καινοτομίας στον φινλανδικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών Nokia, δήλωσε ότι τα παραδοσιακά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όπως είναι η φορολογική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις «είναι προφανές ότι δεν λειτουργούν» καθώς οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα επιπλέον χρήματα για άλλους σκοπούς, όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία ή το μάρκετινγκ, και όχι για να προσλαμβάνουν νέους ανθρώπους χωρίς προσόντα ή κίνητρα.

«Το πολυσυζητημένο σχέδιο για τα προγράμματα εγγυήσεων για τους νέους, για παράδειγμα, προορίζεται να βοηθήσει μόνο αυτούς που έχουν παρατήσει την εκπαίδευση και δεν αφορά στην πλειονότητα», η οποία έχει εκπαιδευθεί, αλλά ακόμα δεν μπορεί να βρει δουλειά, είπε ο Risku στην EurActiv.

«Γι ‘αυτούς που εγκαταλείπουν το σχολείο δεν μπορείς να δώσεις μόνο χρήματα ή να ζητήσεις από τις εταιρείες να τους προσλάβουν», είπε, εκφράζοντας σκεπτικισμό σχετικά με την επιτυχία του προγράμματος της ΕΕ. «Να ενθαρρύνουμε τις ΜΜΕ να παίρνουν δάνεια για να προσλαμβάνουν νέους ανθρώπους που δεν χρειάζονται. Σοβαρολογούν πράγματι με αυτό; Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε τα χρήματα των παραγωγικών φορολογουμένων σε τυχαία, αναποτελεσματικά και προσωρινά μέτρα ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα εξαφανιστεί».

Παρά το ρεκόρ ανεργίας σε πολλές χώρες, υπάρχουν 1.7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ, σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος του European Vacancy Monitor, ένα περιοδικό για την αγορά εργασίας στην ΕΕ.

Για τον Risku, το παράδοξο της υψηλής ανεργίας και της έλλειψης δεξιοτήτων μπορεί να επιλυθεί φέρνοντας τους νέους σε επαφή με επαγγελματίες που μπορούν να τους προσφέρουν δουλειά που θα τους εμπνεύσει. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι «ένα είδος πλαισίου στο οποίο οι νέοι θα μπορούν να βρίσκονται υπό την επίβλεψη επαγγελματιών», να μαθαίνουν νέα πράγματα και να αισθάνονται παραγωγικοί.

«Αυτοί που έχουν παρατήσει το σχολείο μπορούν να φέρουν και την αλλαγή», είπε.

Πηγή: euractiv.gr