Η φοροδιαφυγή είναι το κυριότερο πρόβλημα για την οικονομία, εκτιμά η Alpha Bank, στο τελευταίο της οικονομικό δελτίο.

Image alpha.jpgΗ τράπεζα τονίζει ότι η αδυναμία είσπραξης των εσόδων του κράτους από φόρους και εισφορές και η διαφαινόμενη διογκωμένη τάση άρνησης πληρωμών από μια μεγάλη μερίδα φορολογουμένων και ασφαλισμένων, αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Σημειώνει ότι η αποτελεσματική επίλυση αυτού του προβλήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και για τη μείωση της ανεργίας και για την άσκηση της απολύτως αναγκαίας κοινωνικής πολιτικής.

Στο οικονομικό της δελτίο η τράπεζα αναφέρει πως «είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του δημοσίου από φορολογικές υποθέσεις ανήλθαν στα 59,16 δισ. ευρώ στο τέλος Απρ. 2013, με αύξησή τους κατά 874,1 εκατ. εντός του Απρ. 2013, και κατά περισσότερα από 3 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2013».

«Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του δημοσίου από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία υπερβαίνουν τα 11 δισ.ευρώ. Από την άλλη πλευρά και οι τρέχουσες εισπράξεις του κράτους από τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και των εσόδων από τον ΦΠΑ, καθώς και τα τρέχοντα έσοδα από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία σημειώνουν νέα μεγάλη πτώση, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ύφεση στην οικονομία και στο πρώτο πεντάμηνο του 2013, έναντι του καταποντισμένου επιπέδου τους στο πρώτο πεντάμηνο του 2012. Η στοιχειώδης αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής στη χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σταδιακά σε σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των συνεπών φορολογουμένων και να συμβάλει όσο τίποτε άλλο στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας και στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

Πηγή: skai.gr