Η ενίσχυση της ρευστότητας με ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η καταπολέμησης της ανεργίας των νέων είναι τα δύο ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

EUphotoNEA01Στην επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy προσκαλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεισφέρουν με ιδέες και πρωτοβουλίες στην περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Ειδικότερα ως προς την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη καλούνται να εφαρμόσουν «προγράμματα εγγυήσεων για τους νέους», στόχος των οποίων αποτελεί η εύρεση απασχόλησης, θέσης εκπαίδευσης ή πρακτικής εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη των σπουδών ή την απώλεια εργασίας νέων κάτω των 25 ετών. Για τον σκοπό αυτόν άλλωστε συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου η διάθεση κονδυλίων ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προσεχή επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας, το Συμβούλιο αναμένεται να συμφωνήσει στην υιοθέτηση ενός νέου «επενδυτικού σχεδίου», το οποίο θα εξισορροπεί τις ανισότητες δανειακής πρόσβασης μεταξύ των κρατών-μελών, φιλοδοξώντας να αποκαταστήσει τις συνθήκες δανεισμού στην οικονομία και να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα αποτελέσματα της κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας ύψους 10 δισεκατομμυρίων που έλαβε χώρα το 2012.

Κομβικό ρόλο για αμφότερα τα προαναφερθέντα ζητήματα θα διαδραματίσει η έγκριση ή μη του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, καθώς πιθανή αδυναμία συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 θα θέσει σε κίνδυνο τις σχετικές δαπάνες για το έτος 2014. Έχοντας ήδη απορρίψει την αρχική πρόταση του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει στην αντίθεσή του προς τις περικοπές των δαπανών που προωθούν τα Κράτη Μέλη, αντιπροτείνοντας ρήτρες ευελιξίας και ζητώντας τη διατήρηση και την αύξηση πόρων για συγκεκριμένες κατηγορίες κονδυλίων.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην διαδικασία εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης , καθώς και η πρόοδος στα επιμέρους ζητήματα της τραπεζικής ένωσης και του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών θα τεθούν επί τάπητος υπό το φως και των τελευταίων συνεδριάσεων του Eurogroup και του ECOFIN, ενώ αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσουν τόσο οι συστάσεις ανά χώρα ως προς τους βασικούς τομείς οικονομικών επιδόσεων των Κρατών Μελών, όσο και το αίτημα της Λετονίας για προσχώρηση στην Ευρωζώνη από το 2014.

Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος

Απόψεις

Ευρωπαίος διπλωμάτης μιλώντας στην EurActiv Βρυξελλών παραδέχτηκε την Τρίτη (26 Ιουνίου) ότι υπάρχει «σύγχυση» για τον επόμενο προϋπολογισμό 2014-2020. Από τη μία πλευρά η Ιρλανδική Προεδρία ισχυρίζεται ότι ο προϋπολογισμός έχει συμφωνηθεί, ενώ τα μεγαλύτερα κόμματα της Ευρωβουλής το αρνούνται. Τόνισε ότι είναι αβέβαιος για το αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το ζήτημα του προϋπολογισμού στη Σύνοδο.

«Νομίζαμε ότι ο προϋπολογισμός είχε συμφωνηθεί», είπε στην EurActiv, αναφερόμενος στη συνάντηση Κοινοβουλίου, Κομισιόν και Συμβουλίου στις 19 Ιουνίου, στο τέλος της οποίας η Ιρλανδική Προεδρία ανακοίνωσε ότι είχε επιτυχημένα αποτελέσματα.

«Ίσως υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα επικοινωνίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη, οι αρχηγοί των κύριων κομμάτων της Ευρωβουλής έχουν επισημάνει πως «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό στην ολομέλεια του Ιουλίου.

Πηγή: euractiv.gr