Η ανασυγκρότηση των υπουργείων και των υπουργών πραγματοποιήθηκε μόλις χθες, τελικά Σαμαράς και Βενιζέλος κατάφεραν να τα βρουν και το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι πλέον γεγονός.

Στα είκοσι (20) υπουργεία ωστόσο που διαθέτει η κυβέρνηση, και στα πόσα ακόμα υφυπουργεία, η πλειοψηφία των υπουργών και υφυπουργών είναι άνδρες ενώ μόνο τέσσερις εξ αυτών είναι γυναίκες. Συγκεκριμένα, στα υπουργεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί γυναίκες  βουλευτές ή ήταν ήδη από πριν και δεν άλλαξαν είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Τουρισμού.

Στα δυο πρώτα οι γυναίκες βουλευτές, κ. Φώφη Γεννηματά και κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου είναι αναπληρωτές υπουργοί, ενώ στο Υπ.Υγείας η κ.Ζέτα Μακρή (η οποία τοποθετήθηκε κατόπιν παραίτησης της κ.Βούλτεψη) είναι υφυπουργός και τέλος στο Υπ.Τουρισμού παρέμεινε η κ. Όλγα Κεγαλογιάννη ως υπουργός διότι από ότι φαίνεται το έργο της κρίθηκε ιδαίτερα πετυχημένο ώστε να μην χρειάζεται η αναδιαμόρφωση του.

Το ζήτημα όμως εδώ είναι ένα, γιατί ενώ η κυβέρνηση μετράει 42 άτομα, μαζί με πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο, ο κ.Σαμαράς και ο κ.Βενιζέλος τοποθέτησαν μόνο 4 γυναίκες στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο;

Το ερώτημα αυτό,μπορεί να είναι εύλογο, ωστόσο δεν ξέρω αν έχει μια σαφή απάντηση. Η γνώμη μου είναι ότι δεν επιλέχθηκαν απαραίτητα τα ικανότερα στελέχη και από τα δυο κόμματα αλλά ότι και πάλι “παίχτηκαν” παιχνίδια σε βάρος άλλων. Το γεγονός ότι δεν επιλέχθηκαν γυναίκες μπορεί να σημαίνει πολλά όπως για παράδειγμα (για τους κακοπροαίρετους) ότι δεν θεωρούνται ικανές, είτε ότι ακόμα υπάρχει η παλαιά νοοτροπία ότι “οι άνδρες κάνουν κουμάντο” , είτε ότι έτσι όπως έγινε η κατάσταση δεν υπάρχουν άτομα εμπιστοσύνης.

Αν το σκεφτεί καλύτερα όμως κάποιος, επιλέχθηκαν τέσσερις γυναίκες με πολύ και καλή εμπειρία στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, και οι τέσσερις δοκιμάστηκαν σε προηγούμενες ανάλογες καταστάσεις και από ότι φαίνεται επίβιωσαν, ίσως πέτυχαν στόχους και τώρα ανταμοίβονται. Αναλογικά, βέβαια, οι γυναίκες είναι “ελάχιστες” στη Βουλή σε σχέση με τους άνδρες, άρα δικαιωματικά ίσως θα έλεγε κανείς πως κατέλαβαν τους υπουργικούς θώκουν περισσότεροι άνδρες βουλευτές από ότι γυναίκες. Αυτό όμως δεν μπορώ να πω ότι δικαιλογεί απόλυτα αυτή την επιλογή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έκαναν διακρίσεις και οι 4 γυναίκες βουλευτές είναι ισάριθμες εκ των δυο κομμάτων, δυο από τη Ν.Δ και δυο από το ΠΑΣΟΚ.

Εν πάση περιπτώσει, όποιοι και να ήταν οι  λόγοι για την τοποθέτηση μόνο τεσσάρων γυναικών, ας ελπίσουμε ότι έστω και έτσι θα υπάρξει κάποια αλλάγη…και το νέο κυβερνητικό σχήμα θα παράξει έργο ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό.

της Λένας Μαρκογιαννάκη