Κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας υπόσχονται να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βελτιώσουν την εκπαίδευση στις τεχνολογίες πληροφορικής, σε μια περίοδο που ΕΕ και ΗΠΑ συγκρούονται για τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

hhjjklo-600x250Οι Google, Hewlett-Packard και Microsoft ήταν μεταξύ των εταιρειών που δεσμεύτηκαν να συμβάλουν στη βελτίωση της τεχνολογικής κατάρτισης στην Ευρώπη σε ένα συνέδριο για τις ευρωπαϊκές ψηφιακές υποθέσεις στο Δουβλίνο, την Πέμπτη (20 Ιουνίου).

Η κίνηση αυτή ήρθε τρεις μήνες αφότου η Neelie Kroes, αρμόδια Επίτροπος για το ψηφιακό θεματολόγιο, παρουσίασε το λεγόμενο Μεγάλο Συνασπισμό για την Ψηφιακή Απασχόληση, στη διάρκεια του οποίου επεδίωξε δεσμεύσεις συνεργασίας από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Η Google δεσμεύτηκε να βοηθήσει 20.000 επιχειρηματίες το 2013 σε όλη την Ευρώπη μέσω συνεργασιών με κέντρα start-up στο Βερολίνο, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Βαρσοβία.

Αυτά τα κέντρα θα προσφέρουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και καθοδήγηση για να βοηθήσουν νέες εταιρείες, όπως είναι η Speakset, η οποία επιδιώκει να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να χρησιμοποιούν τηλεοράσεις για να επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένεια τους, καθώς και να χρησιμοποιούν κοινωνικές υπηρεσίες.

Η Google, η οποία δέχθηκε τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Πέμπτη (20 Ιουνίου) για την φερόμενη μη συμμόρφωση με τους κανόνες προστασίας δεδομένων, δεσμεύθηκε επίσης να αυξήσει από 32.000 σε 100.000 τον αριθμό των νέων που συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης ηλεκτρονικών δεξιοτήτων μέχρι το τέλος του 2013.

Εκπαίδευση για γυναίκες και μειονεκτούντες

Η εκπαίδευση θα γίνει σε συνεργασία με έξι ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα και θα επικεντρωθεί σε γυναίκες και παιδιά από φτωχές ή εθνοτικές μειονότητες.

Η Google σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει τα λεγόμενα «25 Ανοιχτά Μαζικά Διαδικτυακά» μαθήματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια από όλη την Ευρώπη. Η εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στα μαθηματικά, την επιστήμη των υπολογιστών, την επιχειρηματικότητα, το ψηφιακό μάρκετινγκ και το δίκαιο.

Η Microsoft έχει υποσχεθεί να αυξήσει τον αριθμό της φοίτησης και των πρακτικών στην Ευρώπη κατά 50% μέσα σε τρία χρόνια, από το σημερινό αριθμό των 9.000, με στόχο να βοηθήσει τους νέους Ευρωπαίους να βρουν θέσεις εργασίας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Εν τω μεταξύ, η HP υποσχέθηκε επιχειρηματική και τεχνολογική κατάρτιση για ένα εκατομμύριο φοιτητές και επαγγελματίες ως το τέλος του 2015 μέσω της αύξησης των υφιστάμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Γαλλία και Ισπανία επιβάλλουν πρόστιμα στην Google

Η Kroes υποδέχθηκε με ικανοποίηση τις συνεισφορές του ιδιωτικού τομέα, αλλά η είδηση συνέπεσε με την κριτική που άσκησε η Επίτροπος Δικαιοσύνης σχετικά με τις πολιτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων της Google, αντηχώντας τη δυσαρέσκεια των εθνικών αρχών προστασίας δεδομένων.

Η Επίτροπος Viviane Reding έγραψε στο twitter ότι οι εξελίξεις στη Γαλλία και την Ισπανία επιβεβαιώνουν «άλλον ένα λόγο για τον οποίο δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος προστασίας δεδομένων της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι «ο χρόνος για την Google εξαντλείται προκειμένου να πάρει στα σοβαρά το ζήτημα της προστασίας των δεδομένων».

Η γαλλική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (CNIL) δήλωσε την Πέμπτη ότι η Google έχει παραβεί το γαλλικό δίκαιο και της έδωσε τρεις μήνες προθεσμία για να αλλάξει την πολιτική προστασίας της ιδιωτικής ζωής, διαφορετικά κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο έως 150.000 €, σύμφωνα με το Reuters.

Η αντίστοιχη αρχή στην Ισπανία (AEPD) είπε στην Google ότι θα της επιβληθεί πρόστιμο από € 40.000 έως € 300.000 για κάθε μία από τις πέντε παραβιάσεις του νόμου, καθώς και ότι απέτυχε να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις για το τι έκανε με τα δεδομένα, τα οποία και κρατήθηκαν για ένα «απροσδιόριστο ή αδικαιολόγητο» χρονικό διάστημα.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε: «Η πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων σέβεται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε απλούστερες, πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες. Συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρχές που εμπλέκονται σε όλη αυτή τη διαδικασία, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε προχωρώντας μπροστά».

Ιστορικό

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με έλλειψη δεξιοτήτων η οποία έχει οδηγήσει σε 700.000 κενές θέσεις εργασίας στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και των επικοινωνιών, καθώς και σε μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ψηφιακών θέσεων εργασίας αυξάνεται -κατά 3% ετησίως κατά τη διάρκεια της κρίσης- ωστόσο ο αριθμός των νέων πτυχιούχων και των εξειδικευμένων εργαζομένων στις ΤΠΕ συρρικνώνεται.

Πηγή: euractiv.gr