Τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της δικομματικής, πλέον, κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και τα «στοιχήματα» που έχει στον ορίζοντα το προσεχές διάστημα επιχειρούν να ανιχνεύσουν το Μέγαρο Μαξίμου και η Ιπποκράτους, στον απόηχο της συμφωνίας για κοινή πορεία, στην οποία κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο Ευάγγ. Βενιζέλος μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.Βούληση του πρωθυπουργού και του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου είναι η κρίση, που ανέκυψε με πυρήνα την ΕΡΤ, να λειτουργήσει ως σημείο επανεκκίνησης, ώστε η νέα κυβέρνηση να έχει ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου. Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς από την κ. Αγκελα Μέρκελ και ο κ. Βενιζέλος από τον κ. Φρ. Ολάντ, έλαβαν την τελευταία εβδομάδα σαφή μηνύματα ότι τυχόν νέος κύκλος πολιτικής αστάθειας θα ήταν καταστροφικός για τη χώρα, καθώς η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος.
Στην κατεύθυνση της ανανέωσης της δυναμικής της κυβέρνησης μπορεί να συμβάλει η αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αλλά και ο επερχόμενος ανασχηματισμός. Ομως, είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση εφεξής θα τελεί υπό τον όρο αποφυγής ενός «ατυχήματος», δηλαδή μιας εσφαλμένης επιλογής ή λάθος εκτίμησης που θα οδηγήσει τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο σε ρήξη.
Τούτο δεν οφείλεται μόνο στη δύσκολη ατζέντα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, σε σχέση με τους όρους οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, καθώς και με την «απειλή» νέων μέτρων σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Εχει να κάνει και με τις οριακές ισορροπίες εντός του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αποτυπώθηκαν στις διαδοχικές συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας την περασμένη Πέμπτη. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το κλίμα στην «πράσινη» Κ.Ο. είναι τέτοιο που κάθε κίνηση, που ίσως να εκλαμβανόταν ως υποχώρηση του κ. Βενιζέλου έναντι του κ. Σαμαρά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευθεία αμφισβήτησή του, γεγονός που φέρεται να αναγνωρίζει πλέον και το Μέγαρο Μαξίμου.
Πάντως, επί του παρόντος η κυβέρνηση συνεργασίας εμφανίζεται σταθεροποιημένη για δύο λόγους. Πρώτον, μπορεί να προσβλέπει σε στήριξη και ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά ενδεχομένως σε οριακές καταστάσεις ακόμη και της ΔΗΜΑΡ, καθώς ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές πως προτάσσει τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Δεύτερον, διότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εμφανίζονται να έχουν οδηγηθεί σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» με αφορμή την κρίση στην ΕΡΤ, που μένει να επισημοποιηθεί στην επικείμενη μεταξύ τους συνάντηση:
Ο κ. Σαμαράς πέτυχε να υιοθετηθεί η θέση του για «λουκέτο» στην ΕΡΤ, σπάζοντας ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού της μεταπολίτευσης και στέλνοντας ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας και μεταρρυθμιστικής δυναμικής εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ ο συμφωνηθείς ανασχηματισμός δεν συνιστά υποχώρηση, καθώς προϋπήρχε και στη δική του ατζέντα. Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος κατοχύρωσε ντε φάκτο μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων που ήταν σχεδόν ανύπαρκτη τους τελευταίους μήνες. Τόσο η μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όσο και η λειτουργία του συντονιστικού οργάνου θεωρείται ότι συντείνουν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Πάντως, παρά τη συμφωνία κορυφής της περασμένης Πέμπτης, υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Το πρώτο είναι η φυσιογνωμία του ανασχηματισμού, όπου το ΠΑΣΟΚ φέρεται να διεκδικεί αναλογία τύπου δύο στελέχη της Ν.Δ. και ένα με υπόδειξη της Ιπποκράτους, η οποία οδηγεί σε σχήμα με περίπου 45 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς, εκ των οποίων 30 από τον χώρο της πρώτης και 15 του ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερον, εάν ο κ. Βενιζέλος θα καταλάβει θέση αντιπροέδρου στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τηρεί πέπλο μυστηρίου σχετικά με τις προθέσεις του, για τον πρόσθετο λόγο πως δεν ήθελε να δοθεί η εντύπωση ότι οι διαβουλεύσεις με τον κ. Σαμαρά είχαν ως αντικείμενο τις καρέκλες. Ομως, πληροφορίες αναφέρουν πως τελικώς ο κ. Βενιζέλος θα μετάσχει ως αντιπρόεδρος μετά τον ανασχηματισμό, αναλαμβάνοντας, παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο είτε του υπουργείου Εξωτερικών είτε του Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τρίτον, εάν θα μεταβληθεί το μοντέλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Γ. Στουρνάρας, ο οποίος τυγχάνει της απόλυτης στήριξης του πρωθυπουργού παρά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, είναι θετικός στην προοπτική της αλλαγής. Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας θα άναβε το «πράσινο φως», ώστε στη διαπραγματευτική ομάδα με την τρόικα να μετέχει και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπάρχει ενιαία γραμμή, αλλά και να αποφεύγεται η εκ των υστέρων κριτική προς το πρόσωπό του.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο ανασχηματισμός αναμένεται εντός της εβδομάδας, αφού προηγουμένως οριστικοποιηθεί η νέα επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: skai.gr