Ένα «τρικ» προκειμένου να αποφύγουν τους προκαταρκτικούς δασμούς που έχει επιβάλει η ΕΕ στα κινεζικά φωτοβολταϊκά που εισάγονται σε χώρες της ένωσης έχουν ανακαλύψει και εφαρμόζουν ορισμένες κινεζικές εταιρίες, όπως αποκάλυψαν πηγές της αγοράς στο PV-Magazine, στο πλαίσιο της Intersolar Europe.

0315-ChinaSolarΕιδικότερα, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές που επικαλείται το κλαδικό μέσο, κάποιες κινεζικές εταιρίες κατασκευής φωτοβολταϊκών έχουν ξεκινήσει ήδη να προμηθεύουν τις χώρες της ΕΕ με πάνελ μέσω της Κροατίας.

Και αυτό διότι μέχρι στιγμής η χώρα δεν έχει ενταχθεί ακόμη στην κοινότητα των 27 κρατών – μελών της Ένωσης και, ως εκ τούτου, δεν ισχύει η υποχρεωτική επιβολή δασμών ούτε κατά τις εισαγωγές πάνελ από την Κίνα προς την Κροατία και ούτε από την Κροατία προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν η Κροατία θα γίνει επίσημο μέλος της ΕΕ την 1η Ιουλίου, θα μπορεί να γίνει η εξαγωγή των πάνελ που έχουν συσσωρευθεί στη χώρα προς τα υπόλοιπα κράτη – μέλη χωρίς καμία δασμολογική επιβάρυνση.

Πηγή: energypress.gr