Νησί µε µακραίωνη ιστορία, γαλήνια ατµόσφαιρα και easy going ρυθµούς µε εξωτικές παραλίες και άγρια οµορφιά.

24301-53826Ιδανικός προορισµός για ήρεµες διακοπές µε ωραίες βόλτες και περισσότερες από 70 παραλίες-ησυχαστήρια, που συχνά απαιτούν αυτοκίνητο ή σκάφος για να τις ανακαλύψεις. Η Χώρα, που απέχει πέντε χιλιόµετρα από το Λιβάδι, το λιµάνι του νησιού, είναι µία από τις πιο γραφικές πρωτεύουσες των Κυκλάδων. Χτισµένη αµφιθεατρικά πάνω σε ένα λόφο, αποτελεί έναν αυθεντικό µεσαιωνικό οικισµό µε σαγηνευτική θέα. Χωριά όπως τα Γαλανή, Κένταρχος και Συκαµιά, χτισµένα στις πλαγιές των λόφων, το κοσµοπολίτικο Λιβάδι, που συγκεντρώνει τη νυχτερινή ζωή, ο Κουταλάς µε τα πέτρινα σπιτάκια, παλιές κατοικίες των μεταλλωρύχων, το Μέγα Λιβάδι µε το νεοκλασικό διοικητήριο της εταιρείας, τις σκάλες εκφόρτωσης και τα ερείπια κτιρίων. Το έδαφος της Σερίφου ήταν τόσο πλούσιο σε µεταλλεύµατα, που από τον 6ο π.Χ. αιώνα διέθετε δικό της νόµισµα.

Πού να κολυµπήσεις

Στο Λιβάδι στην οργανωµένη παραλία µε άµµο Aυλόµωνας, αλλά και στα Λιβαδάκια, µε άµµο και αλµυρίκια, στο Καράβι µε άµµο και πλάκες στο νερό, µε σκιά από δέντρα και κατάλληλη για γυµνισµό. Στον όρµο του Κουταλά µε σκιά από δέντρα οι παραλίες Γάνεµα και Βαγιά, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000. Ανατολικά η Ψιλή Άµµος, η καλύτερη παραλία της Ευρώπης για το 2003 µε άµµο και ρηχά νερά,  η παραλία Κένταρχος κάτω από τον οµώνυµο οικισµό, ο Πλατύς Γιαλός µε σκιά και ταβέρνα. Στα βόρεια η Συκαµιά µε µεγάλη παραλία, ο Καραβάς µε σκιά και πρόσβαση µέσα από χωµατόδροµο ή µονοπάτι, όπως και η αποµονωµένη Λια στα νοτιοανατολικά.

Πού να µείνεις

Στα Συµπόταµα, στον Άγιο Σώστη, το Ρίζες Hotel (52222) διαθέτει 14 ανεξάρτητα διαµερίσµατα και 2 σουίτες µε ιδιωτική πισίνα, όλα µε βεράντες µε θέα στο λιµάνι και στη Χώρα.

Στο Λιβάδι στα Serifos Beach Hotel (51209), Hotel Asteri (51891), Indigo Studios (52548), Αίολος (52152), Γοργόνα Studios (51784).

Στη Χώρα Απανεµιά (51717), Ανατολή (51510) και Γαλήνη (51208 και 694 2555838).

Στα Λιβαδάκια, στο συγκρότηµα ∆ορκάς (51422), στη Μedousa (51127) και στo Corali (51500). Αν σου αρέσει η φύση, να µείνεις στο Camping Coralli (51500, coralli.gr), ένα από τα πιο οργανωµένα ελληνικά camping (για κάποιους το καλύτερο στην Ελλάδα), εξοπλισµένο µε internet area, εστιατόριο, µίνι µάρκετ, τραπεζαρία µε καθηµερινό µενού, πισίνα, κοινόχρηστα µαγειρεία, πλυντήρια, στεγνωτήρια. Φαντάσου ότι το κάµπινγκ αυτό βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην παραλία και πως η σκηνή σου µπορεί να απέχει από την ακροθαλασσιά µόλις 5 µέτρα (για την πρωινή σου, και όχι µόνο, βουτιά). Από φέτος λειτουργεί και beach bar.

Πού να φας και να διασκεδάσεις 

Στο Λιβάδι: Ακριβώς στην αρχή του λιµανιού θα βρεις το café Άνεµος (51783), το οποίο θα σου προσφέρει µια ιδιαιτέρως προνοµιακή θέα στη Χώρα αλλά και σε όλη την περιοχή του λιµανιού, λόγω της στρατηγικής του θέσης. Επισκέψου το για τα βασιλικά του πρωινά, τις γευστικές του σαλάτες, τα χειροποίητα γλυκά και δοκίµασε το club sandwich – θα δεις ότι θα είναι από τα πιο νόστιµα που έχεις φάει. Επίσης, φτιάχνουν πολύ καλούς καφέδες (θα το ευχαριστηθείς το καφεδάκι σου, που λένε) και οι τιµές είναι εξαιρετικές.

Στο τέλος της παραλίας του Λιµανιού βρίσκεται το Yacht Club Serifos (51888), το οποίο το 1938 αποτέλεσε το πρώτο ταβερνείο του λιµανιού. Σήµερα αποτελεί τον υπ’ αριθµόν ένα προορισµό στην καλοκαιρινή βραδινή διασκέδαση του νησιού. Εδώ, στο κοµψό και καλοσχεδιασµένο περιβάλλον του bar, τουρίστες και ντόπιοι απολαµβάνουν πλουσιοπάροχα cocktails, εγγυηµένα καθαρά ποτά και εκλεκτές µουσικές, ιδανική συνοδεία για όµορφα καλοκαιρινά βράδια δίπλα στη θάλασσα. Το πρωί θα σου δώσει ενέργεια µε φρέσκους χυµούς, σαλάτες και ελαφριά γεύµατα.

Όσο για το club restaurant, που κρατάει όλο τον καλό κόσµο ξύπνιο µέχρι το πρωί –χωρίς δεύτερη κουβέντα–, αυτό είναι χρόνια τώρα το Μεταλλείο (51755). Όλα αρχίζουν κατά τις 8 από τη µεγάλη του αυλή, όπου µπορείς να δοκιµάσεις γευστικότατα µεσογειακά πιάτα µε δηµιουργικούς συνδυασµούς και ακόµη καλή λίστα κρασιών, όλα σε πολύ καλές τιµές. Στα συν και το γεγονός ότι τις ώρες λειτουργίας του εστιατορίου οι µουσικές είναι πολύ προσεγµένες και ατµοσφαιρικές, και πάντα στη σωστή ένταση. Από τα µεσάνυχτα και µέχρι τα ξηµερώµατα το σκηνικό αλλάζει και ο κόσµος µεταφέρεται στην πίστα. Παράλληλα µε τις µουσικές επιλογές των djs προβάλλονται και video projections, ενώ τα events, οι συναυλίες πολύ γνωστών ονοµάτων της ελληνικής σκηνής και τα parties είναι πολύ συχνό φαινόµενο στον προγραµµατισµό του µαγαζιού.

Επίσης στο Λιβάδι θα βρεις και το Shark Club, που το «διασκεδάζει» κάθε βράδυ µε όλα τα είδη της µουσικής. Εδώ θα πιεις καθαρά ποτά και σωστά φτιαγµένα κοκτέιλ, ενώ η θέα που θα απολαµβάνεις προς τη θάλασσα και το λιµάνι µε τα φωτισµένα καραβάκια είναι µαγική. Λάβε υπόψη σου ότι το Shark συγκεντρώνει πολύ και ενδιαφέρον κόσµο, κυρίως Έλληνες αλλά και ξένους, και το πάρτι κρατάει µέχρι πολύ αργά – δεν θα το καταλάβεις πότε πέρασε η ώρα.

Στο Ουζερί της Καλής (694 2467987, 52301) έχεις δύο επιλογές: να καθίσεις στα τραπεζάκια που βρίσκονται ακριβώς επάνω στην παραλία (αυτό δεν ονειρευόσουν όλο το χειµώνα;) ή να επιλέξεις τη δροσερή παραδοσιακή του αυλή και να καθίσεις κάτω από την ωραία σκιά ενός δέντρου. Παρήγγειλε ψάρι (είναι πάντα φρέσκο, το ψαρεύουν οι ίδιοι µε το καΐκι τους, και µη χάσεις τις υπερπαραγωγές που ακούνε στο όνοµα αστακοµακαρονάδα και κακαβιά), αλλά ο κατάλογος περιλαµβάνει ακόµα φρέσκα κρέατα, χειροποίητες πίτες και παραδοσιακές συνταγές απ’ όλη την Ελλάδα και κυρίως νησιωτικές. Μιλάµε για πιάτα καθαρά σπιτικά, της µαµάς που λένε.

Ο Τάκης (51159) είναι άλλη µια κλασική αξία στο Λιβάδι, δίπλα στη θάλασσα. Σερβίρει καλοµαγειρεµένη ελληνική κουζίνα µε πρώτη ύλη οικολογικά προϊόντα και φρέσκα ψάρια.
Το Ιndigo (51956) δίπλα στη θάλασσα στο Λιβάδι είναι ένα ιδανικό στέκι για καφέ, χυµούς, βάφλες και ποτά, ανοιχτό από το πρωί µέχρι αργά το βράδυ. Η καλύτερη ιδέα είναι ένας χυµός στην ξαπλώστρα την ώρα του ηλιοβασιλέµατος.
Στη Χώρα: στο Αέρινο (52592) θα πάθεις την πλάκα σου µε την ταράτσα του – βλέπει µέχρι εκεί που φτάνει το µάτι, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα σηµεία στο νησί για να απολαύσεις το ποτό σου. Το επόµενο ατού αυτού του bar είναι οι διαλεχτές µουσικές επιλογές –µε έµφαση στα jazz, ethnic, retro και rock ακούσµατα– και αµέσως µετά τα γενναιόδωρα σε ποσότητα cocktails µε φρέσκα φρούτα εποχής και γενικώς οι σπεσιαλιτέ γλυκών και ποτών. Στο πολύ στενό (µοναστηριακού τύπου) εσωτερικό του συχνά κάνουν την εµφάνισή τους εικαστικές εκθέσεις.

Το Αλώνι (52603) της Μαριέτας Κοτσίκου έχει θέα σε όλο το Λιβάδι, αλλά κυρίως ελληνική παραδοσιακή κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Το καφενείο του Στράτου (52566) είναι µάλλον το πιο αγαπητό στέκι στην Άνω Χώρα και αναπόσπαστο κοµµάτι της πλατείας ∆ηµαρχείου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό καφενείο που σερβίρει βασιλικές ποικιλίες και οµελέτες (σαν της µαµάς σου, φαντάσου) κι έναν καταπληκτικό κορµό – αλλά και το κέικ σοκολάτας και όλα τα υπόλοιπα γλυκά δεν πάνε πίσω σε γεύση. Εναλλακτικά, πιες την µπίρα ή το ουζάκι σου και µάθε γοητευτικές ιστορίες για το νησί από τους ντόπιους θαµώνες του –  δεν µπορεί, κάπου εκεί θα σου γεννηθεί η επιθυµία να επισκεφθείς ξανά το νησί και µάλιστα και χειµώνα.

Στην πλατεία των Μύλων, στη Χώρα, κυρίαρχη θέση έχει το ρακάδικο Καραβόµυλος (51261), το σωστό σηµείο για εκλεκτό κρασί, ρακόµελο, σούµα, αλλά και νοστιµότατα κυκλαδίτικα πιάτα. Η καλή ελληνική µουσική είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του µαγαζιού, που συνδυάζει έξυπνα το παραδοσιακό µε το σύγχρονο στοιχείο. Η µία από τις δύο αίθουσές του λειτουργεί ως παλαιοπωλείο. Στο σκηνικό του εστιατόριου-club πρωτοστατούν η αρτίστικη διακόσµηση και το µεγάλο µπαλκόνι µε θέα στη θάλασσα.

Υπάρχει ακόµα το καφενείο Πέρασµα στην Κάτω Χώρα, µε εύγεστο φαγητό από ποιοτικά υλικά. Στα υπόλοιπα σηµεία του νησιού ο Κυρ-Αντώνης και ο Στεφανάκος, δύο παραδοσιακές ταβέρνες στην παραλία της Ψιλής Άµµου, σε αυτή του Κουταλά η ταβέρνα Υπάρχο –έτσι θέλει να το γράφει ο ιδιοκτήτης και σ’ όποιον αρέσει (51021)–, στον Πλατύ Γιαλό η ταβέρνα του Νικούλια (52174), στο Μεγάλο Λιβάδι ο Κύκλωπας (51009) και η Μαρδίτσα (51003).

Calma beach bar (52328) η ολοκαίνουργια άφιξη στην παραλία του Αυλόμωνα (στη βόρεια άκρη του Λειβαδιού). Δεν έχεις να προγραμματίσεις για τίποτα. Οι παροχές ξεκινούν από το πρωί με δυναμωτικά πρωινά, το μεσημέρι η κουζίνα μυρίζει Μεσόγειο με ποικιλία στους μεζέδες και τα οινοπνεύματα, ενώ το βράδυ η κατάσταση γίνεται πιο ρομαντική με lounge μουσικές και κοκτέιλ δίπλα στο κύμα.

Μη χάσεις! 
Το Α΄ Φεστιβάλ που διοργανώνεται ποτέ στη Σέριφο. Στο θεατράκι στην Κάτω Χώρα, σαν καλά κρυμμένο μυστικό, με τις Κυκλάδες να ανοίγονται μπροστά σου, οι διοργανωτές του φεστιβάλ απηύθυναν προσκλήσεις σε ηχηρά ονόματα καλλιτεχνών και αυτοί με τη σειρά τους αμέσως ανταποκρίθηκαν. Οι τραγουδιστές-συνθέτες Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Ηλίας Λιούγκος, Ross Daly και πολλοί άλλοι θα είναι στη Σέριφο από τις 20/7 έως τις 12/8. (52566)

Για τις μετακινήσεις 
Άριστη εξυπηρέτηση θα βρεις στο Poseidon Rent a Car (Λιβάδι, 52030).

Πωλούνται οικόπεδα 
Το Serifos Real Estate (52089) έχει πραγματικά χτενίσει το νησί για να βρει τα πιο privé, προνομιακά ακίνητα σε πολύ προσιτές τιμές, ώστε η Σέριφος να γίνει μόνιμος προορισμός διακοπών. Η εταιρεία αναλαμβάνει όλες τις ανάγκες της εξοχικής κατοικίας και επειδή συνεργάζεται με κατασκευαστικές εταιρείες προσφέρει τη δυνατότητα ανακαινίσεων παλιών κατοικιών.

Για  έθνικ εμφανίσεις 
Η πιο αγαπημένη γωνιά της Σερίφου είναι το ολοκαίνουργιο Le  Cotecheri (52056) designed by Dassios. Ο Δημήτρης δημιούργησε μια νησιώτικη γωνιά στη Χώρα της Σερίφου. Ο σχεδιαστής έχει φέρει μαζί του επιλεγμένα κομμάτια από τις δημιουργίες του, αλλά και ιδιαίτερα αξεσουάρ και αντικείμενα από τα ταξίδια του. Εκεί θα βρεις ακόμα… σανδάλια από καραβόσκοινο, πετσέτες-παρεό από την Κωνσταντινούπολη, μαξιλάρια και είδη σπιτιού από τη Μέση Ανατολή, κοσμήματα από το Αφγανιστάν, καφτάνια από τη Μαυριτανία, φωτιστικά από το Μαρόκο και δημιουργίες κι άλλων Ελλήνων σχεδιαστών. Tο Le Cotecheri είναι ανοιxτό κάθε μέρα (11.00-14.00, 18.00-00.00).

Κωδικός: 22810
Αστυνοµία: 51300
Λιµεναρχείο: 51470
∆ήµος: 51210
Πρώτες Βοήθειες: 51202

Πηγή: athensvoice.gr