Τι να δεις.  Τη µεσαιωνική Παλιόχωρα, που τα ερείπιά της ξεπροβάλλουν µέσα από δύο επιβλητικά φαράγγια. Τη Χώρα και το ενετικό της κάστρο.

24329-53861Τα χωριά Πιτσινάδες και Αρωνιάδικα, µε σπίτια που χρονολογούνται από το 18ο αιώνα. Ακολούθησε το µονοπάτι από το χωριό του Μυλοπόταµου που οδηγεί στους Νερόµυλους και κάνε µπάνιο στις φυσικές πισίνες µε τα τιρκουάζ νερά που σχηµατίζουν οι καταρράκτες. Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, στα δυτικά του Μυλοπόταµου. Τη ρεµατιά Αµήρ-Αλή στον Καραβά. Από το Καψάλι πάρε το καραβάκι για τη Χύτρα, έναν επιβλητικό, γεµάτο σπηλιές βράχο µεσοπέλαγα. Το ηλιοβασίλεµα από τη µονή της Αγίας Ελέσσης και από το µεσαιωνικό κάστρο στην Κάτω Χώρα Μυλοποτάµου.

Πού να κολυµπήσεις

Οι ωραιότερες παραλίες βρίσκονται στις ανατολικές ακτές του νησιού και είναι το πολυφωτογραφηµένο Καλαδί, η Φυρή Άµµος και η Κοµπονάδα. Νότια θα συναντήσεις γραφικούς κολπίσκους µε κρυστάλλινα νερά, µε πιο ειδυλλιακούς τον Χαλκό και το Μελιδόνι. Κοντά στον Αυλέµονα βρίσκεται η µεγάλη παραλία της Παλαιόπολης, δυτικά η µικρή παραλία Λυκοδήµου και ο Λιµνιώνας, και στα βόρεια του νησιού η Πλατιά Άµµος.

Πού να µείνεις

Στο Καψάλι, στα ξενοδοχεία Porto Delfino (31940) και El Sol, πρώην Ράικος (31629,www.elsolhotels.gr). Στη Χώρα, στον πολυτελή παραδοσιακό ξενώνα Corte O. Suites, µε 3 σουίτες –η καθεµία µε ανεξάρτητη είσοδο και τη δική της αυλή– και ένα δίκλινο δωµάτιο (39139, 694 7627353, www.corteo.gr). Στον οικισµό Πιτσινάδες, στο Guesthouse Pitsinades, ένα συγκρότηµα από αναστηλωµένα παλιά τσιριγώτικα σπίτια (33877, www.pitsinades.com). Στην Κάτω Χώρα Μυλοποτάµου, στον αγροτουριστικό ξενώνα Πορφυρούσα (38281-2, 697 7013370, www.porfyrousa.gr). Στην Παλαιόπολη, στις παραδοσιακές πέτρινες κατοικίεςPaleopoli Villas (34354, 693 2369374). Στο ∆ηµοτικό Κάµπινγκ Κυθήρων, που βρίσκεται σε µια πευκόφυτη πλαγιά πάνω από το Καψάλι (31580).

Πού να φας

Στην ταβέρνα της Φιλιώς, στον Κάλαµο, θα δοκιµάσεις εξαίρετη τοπική κουζίνα. Για φρέσκο ψάρι θα πας στον Σωτήρη στον Αυλέµονα, στον Μάγο στο Καψάλι και στον Μανώλη στο ∆ιακόφτι. Ωραίο local, θέα και καλή µεσογειακή κουζίνα θα απολαύσεις στο Υδραγωγείο, στο Καψάλι. Στη Σκάνδεια, στην Παλαιόπολη, ψητά και µαγειρευτά κάτω από τις λεύκες. Στην ταβέρνα του Μηνά, στην Πλατιά Άµµο, θα φας νόστιµη αστακοµακαρονάδα, απολαµβάνοντας από ψηλά τη θάλασσα. Στην πλατεία του χωριού Μητάτα, στην ταβέρνα Μιχάλης, µε πανοραµική θέα, να δοκιµάσεις τη σπεσιαλιτέ του – κόκορα κρασάτο.

Πού να διασκεδάσεις

Αν μένεις νότια, ξεκινάς από Χώρα και χαλαρό κοκτέιλ στο πεζούλι του Mercato ή στο Φως Φανάρι στην πλατεία, με όμορφη θέα και νόστιμα γλυκά. Αργότερα για πιο δυνατές μουσικές ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, στο Καψάλι. Δύο επιλογές έχεις: Banda Landra καιFoxanglais. Και τούμπαλιν. Για πιο βόρεια το Αστικόν, στον Ποταμό, βρίσκεται πάνω στην πλατεία του χωριού και είναι ιδανικό για χαλαρό ποτό.

Κωδικός: 22750
Αστυνοµία: 31206
Λιµεναρχείο:33280, 31222
∆ήµος: 31213
Πρώτες Βοήθειες: 31243

Πηγή: athensvoice.gr