Η κάτω Βουλή της Ελβετίας απέρριψε την Τετάρτη νομοσχέδιο που αποσκοπούσε στην επίλυση των διαφορών μεταξύ των ελβετικών τραπεζών και των Ηνωμένων Πολιτειών για ζητήματα φοροδιαφυγής, εγείροντας το ενδεχόμενο δικαστικών «αντιποίνων» από την πλευρά των ΗΠΑ.

chambre-de-parliamentΤο απορριφθέν νομοσχέδιο, που εκπονήθηκε έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βέρνης και της Ουάσιγκτον, θα επέτρεπε στις ελβετικές τράπεζες να παραβιάσουν την αρχή του τραπεζικού απορρήτου και να παραχωρήσουν ορισμένες πληροφορίες για καταθέτες στις αμερικανικές φορολογικές Αρχές.

Στόχος των ΗΠΑ είναι να εντοπίσουν πολίτες που χρησιμοποίησαν την προστασία των ελβετικών ιδρυμάτων προκειμένου να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία και να φοροδιαφύγουν.

Από την πλευρά της, η Ελβετία επιθυμεί να αποφύγει τη δικαστική δίωξη των τραπεζών της από τις Αρχές των ΗΠΑ, λίγους μήνες αφότου η ελβετική Wegelin & Co δήλωσε ένοχη σε κατηγορίες πως βοήθησε πλούσιους αμερικανούς να φοροδιαφύγουν.

Ακόμα και στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ελβετικές τράπεζες θα όφειλαν να πληρώσουν πρόστιμα ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εμπλοκή τους στην όλη υπόθεση.

Η Βουλή επέκρινε το γεγονός ότι ο όροι του προγράμματος συνεργασίας δεν αποσαφηνίζονταν στο νομοσχέδιο, με τις ΗΠΑ μάλιστα να ορίζουν μονομερώς τα πρόστιμα που θα επιβληθούν.

Πηγή: skai.gr