Ένα ακόμα μαγικό συστατικό κατά της παχυσαρκίας, έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην εκπομπή του Dr Oz (τυχαίο; Δεν νομίζω!) και από τότε πολυάριθμα σκευάσματα που το περιέχουν, έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά ισχυριζόμενα ότι έχουν εγγυημένα θαυματουργά αποτελέσματα.

Μιλάμε φυσικά για το εκχύλισμα του πράσινου καφέ. Οι διαφημιστικές καταχωρήσεις φυσικά προβάλουν σαν βασικό στοιχείο της επιστημονικής του αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας, την ίδια την διαφημιστική green_coffeeπροβολή του στην εκπομπή του Dr Oz η όποια όμως στο παρελθόν, έχει παρουσιάσει μία τεράστια γκάμα παρόμοιων προϊόντων με επίσης θαυματουργές ιδιότητες.

Οι επιστημονικές αναφορές σε αυτό είναι ομιχλώδεις και αόριστες. Γίνεται λόγος για την χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη αλλά και για την υψηλή περιεκτικότητα σε χλωρογενικό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε λαχανικά αλλά και στο κανονικό καφέ. Είναι γνωστή η αντικαρκινική και η αντιοξειδωτική του δράση. Παραπέρα είναι γνωστό ότι βοηθά στην διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και γενικότερα στην καλή χρήση των υδατανθράκων.

Πιθανότατα αυτό να προσπαθεί να περιγράψει με στόμφο ο διαφημιστής όταν αναφέρει ότι το χλωρογενικό οξύ «λειτουργεί ως αναστολέας απελευθέρωσης της γλυκόζης στο σώμα, και αυξάνει τον μεταβολισμό του ήπατος.» Και ο ισχυρισμός αυτός γίνεται ακόμα πιο έντονος όταν αναφέρει επίσης ότι «Το ειδικό αυτό οξύ αποτρέπει την απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα και αυτό σημαίνει πως δεν παίρνετε βάρος.» Εδώ υπάρχει μία μεγάλη επιστημονική ακροβασία. Η αποδεδειγμένη θετική διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος δεν σημαίνει αυτόματα ότι χάνονται οι υδατάνθρακες ή ότι το σώμα δεν απορροφά τις θερμίδες που προέρχονται από αυτούς.

prasinos_kafesΑπό την άλλη και οι επιστημονικές έρευνες δεν δείχνουν κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα σχετικά με την επίδραση που έχει το χλωρογενικό οξύ στην απώλεια βάρους. Για παράδειγμα η και από τους διαφημιζόμενους χρησιμοποιούμενη έρευνα σε 30 ελαφρά υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, δείχνει μία επιπρόσθετη απώλεια 3,7 κιλών σε 12 εβδομάδες στην ομάδα των εξεταζόμενων που το χρησιμοποίησαν.

Σε άλλη μελέτη που έγινε σε ανάλογο δείγμα 28 ατόμων η χρησιμοποίηση καφέ εμπλουτισμένου με χλωρογενικό οξύ δεν προκάλεσε καμία άξια αναφοράς μεταβολή του βάρους τους.

Οι δύο παραπάνω μελέτες χρησιμοποίησαν καφέ εμπλουτισμένο σε χλωρογενικό οξύ. Η πιο πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που δείχνει να ανατρέπει τον μύθο του πράσινου καφέ, μιας και σε αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε εμπλουτισμένος καφές αλλά σε μεγάλες δόσεις το ίδιο το χλωρογενικό οξύ. Έτσι λοιπόν σε παχύσαρκα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λίπος χορηγήθηκε το παράλληλα το εξεταζόμενο συστατικό. Ακόμα όμως και οι μεγάλες αυτές δόσεις δεν εμπόδισαν την αύξηση του βάρους ή την εναπόθεση λίπους στο ήπαρ ή την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 ακόμα και στην ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα.

Και κάπου εδώ ο μύθος του πράσινου καφέ (όπως και πολλοί άλλοι) άρχισε να γίνεται γκρίζος.

Μανώλης Μανωλαράκης Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγή: diatrofi.gr