Η Mouzaia και η La Campagne à Paris είναι δύο από τις πιο γοητευτικές αλλά ελάχιστα γνωστές συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας – σπάνιες οάσεις ηρεμίας εντός των ορίων της πόλης.

mouzaia1Με έντονο τον επαρχιώτικο αέρα σε κάθε γωνιά τους παραπλανούν ευχάριστα τον επισκέπτη που νομίζει ότι βρίσκεται σε ένα μεσαιωνικό χωριό. Παραδοσιακά χωριάτικα σπίτια, μικροί κήποι και ανθισμένες αυλές, πλακόστρωτα μικρά δρομάκια και αυθεντική ατμόσφαιρα του Παρισιού του 19ου αιώνα, οι συνοικίες μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από σκηνή παραμυθιού.

Φωλιασμένα ανάμεσα στο πάρκο Buttes Chaumont και στην πλατεία Butte du Chapeau Rouge, τα στενά σοκάκια της Mouzaia είναι επενδεδυμένα με πέτρα, οι προσόψεις των σπιτιών έχουν χαρούμενα χρώματα και οι φράκτες είναι προσεκτικά φροντισμένοι, ενώ τα αρώματα από τις τριανταφυλλιές και τις γλυσίνες, τις πασχαλιές και τα γαρίφαλα πλημμυρίζουν τον αέρα.

Ορισμένες κατοικίες χρονολογούνται από το 1889, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα ψηφιδωτά και η τεχνοτροπία trompe l’oeil τραβούν τα βλέμματα. Και οι δύο γειτονιές είναι γνωστές με τη φράση «η ύπαιθρος του Παρισιού», αναλλοίωτες από το χρόνο στο μεγαλύτερο μέρος τους, αποτελούν ένα πανέμορφο κομμάτι της σύγχρονης πόλης, ένα πανέμορφο «μικρό χωριό» στο Παρίσι όπως λένε οι κάτοικοι, που δεν το αποχωρίζονται με τίποτα.

Πηγή: perierga.gr