«Φρικτά» φέρεται να χαρακτήρισε κορυφαίο στέλεχος της ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ τα επίπεδα κεφαλαίου της Deutsche Bank, συγκαταλέγοντάς την στις πιο υποκεφαλαιοποιημένες τράπεζες του κόσμου με βάση έναν δείκτη μέτρησης της μόχλευσης.

deutsche_bank_net_frame«Είναι φρικτό, εννοώ είναι τρομερά υποκεφαλαιοποιημένη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής Federal Deposit Insurance Corporation, Thomas Hoenig, ενώ τόνισε ότι «δεν έχουν περιθώριο λάθους».

Ο δεύτερος σε ιεραρχία άνδρας της ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ, σημείωσε ότι οι παγκόσμιοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας γνωστοί ως Βασιλεία III, επιτρέπουν στις τράπεζες να δείχνουν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες ενώ δεν είναι. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον κ. Hoeing επειδή οι κανόνες δίνουν την δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιούν περίπλοκους τρόπους μέτρησης του κίνδυνου των δανείων μεταβάλλοντας αναλόγως το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων που πρέπει να διακρατούν.

Χρησιμοποιώντας όμως έναν πιο αυστηρό δείκτη μέτρησης των επιπέδων μόχλευσης – που συγκρίνει το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου ως ποσοστό των συνολικών assets χωρίς σταθμιστές κινδύνου – η εικόνα για μερικές τράπεζες όπως η Deutsche Bank είναι πολύ διαφορετική, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Deutsche Bank άντλησε περί τα 5 δις. ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγων και μετοχών φέτος με στόχο την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9,5%, υποστηρίζοντας πως μετά την αύξηση των κεφαλαίων της αποτελεί μια από τις πιο επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες.

«Είναι ανακριβές να υποστηρίζει κανείς ότι είμαστε υποκεφαλαιοποιημένοι γιατί με βάση το κανονιστικό πλαίσιο της Βασιλείας III συγκαταλεγόμαστε πλέον στις τράπεζες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια παγκοσμίως», σχολίασε ο Οικονομικός Διευθυντής της Deutsche Bank, Stefan Krause, κληθείς από το Reuters να σχολιάσει τις δηλώσεις Hoenig.

«Είναι λάθος να υποδηλώνει κανείς ότι η μόχλευση μας τοποθετεί σε μια θέση να αποτελούμε κίνδυνο για το σύστημα», σχολίασε ο Krause, χαρακτηρίζοντας τον δείκτη παραπλανητικό όταν χρησιμοποιείται μόνος του.

Πηγή : capital.gr