Ένα από τα πιο συχνά ενοχλήματα που αναφέρουν οι ασθενείς που επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο είναι τα «μυγάκια» που βλέπουν στο οπτικό τους πεδίο, τα οποία γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτά όταν κοιτούν σε ομοιόμορφο οπτικό πεδίο.

mygakiaΤα εξιδρώματα του υαλοειδούς λοιπόν όπως ονομάζονται , μπορούν επίσης να περιγραφούν από τους ασθενείς σαν στίγματα, κηλίδες, ιστούς αράχνης, κόκκους σκόνης η μικροσκοπικά έντομα. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι όπου και αν στρέψουμε το βλέμμα μας τα βλέπουμε μπροστά μας.

Γιατί όμως βλέπουμε «μυγάκια»;

Η συχνότερη αιτία είναι οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις του υαλοειδούς που συμβαίνουν με την πάροδο της ηλικίας. Το υαλοειδές είναι τοgel που υπάρχει στο εσωτερικό του οπισθίου μέρους των ματιών μας.

Με τα χρόνια το υαλοειδές χάνει την ομοιογένειά του και ρευστοποιείται κυρίως στο κέντρο. Το κεντρικό ρευστοποιημένο υαλοειδές δεν μπορεί να στηρίξει το περιφερικό που είναι πιο συμπαγές με αποτέλεσμα να αποκολλάται από τα εσωτερικά τοιχώματα του οφθαλμού και από την πρόσφυσή του στο οπτικό νεύρο (οπισθία αποκόλληση υαλοειδούς).

Μικρά κομματάκια πιο συμπαγούς υαλοειδούς τα οποία «πλέουν» στο κεντρικό ρευστοποιημένο υαλοειδές γίνονται αντιληπτά σαν «μυγάκια». Δεν είναι όμως μόνο οι ηλικιωμένοι που τα βλέπουν.

Τα συναντάμε και σε νεότερα άτομα με μυωπία η όταν υπάρχει ενδοφθάλμια φλεγμονή η αιμορραγία υαλοειδούς. Επίσης μετά από τραυματισμό η επέμβαση του οφθαλμού αλλά και επέμβαση στο πρόσωπο. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι συγγενή.

Πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Ο εγκέφαλος έχει την τάση να αγνοεί ότι δεν χρειαζόμαστε. Όσο περισσότερο χρονικό διάστημα βλέπουμε τα μυγάκια τόσο λιγότερο τα αντιλαμβανόμαστε. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται θεραπεία.

Εαν ενα εξίδρωμα εμφανίζεται ακριβώς μπροστά στον οπτικό μας άξονα μπορούμε μετακινώντας το βλέμμα μας σε διάφορες κατευθύνσεις να το βοηθήσουμε να αλλάξει θέση. Όταν τα «μυγάκια»επηρεάζουν την όρασή μας αισθητά και δεν βελτιώνονται με τον χρόνο τότε μπορούμε να επιχείρησουμε βιτρεκτομή (χειρουργική επέμβαση με την οποία μετακινούμε το υαλοειδές από το μάτι).

Η βιτρεκτομή βέβαια πρέπει να επιχειρείται μετά από σκέψη γιατί δεν είναι άμοιρος επιπλοκών όπως ρωγμή αμφιβληστροειδούς, αποκόλληση υαλοειδούς και καταρράκτη. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα χρήσης Yag laser μέθοδος λιγότερο επεμβατική για το μάτι σε σχέση με την βιτρεκτομή.

Πότε όμως πρέπει να ανησυχούμε για τα «μυγάκια που βλέπουμε;

Συνήθως τα «μυγάκια» γίνονται αντιληπτά όταν κυττάμε σε φωτεινό οπτικό πεδίο. Αν όμως αρχίσουν να φαίνονται σε οποιοδήποτε background, αυξηθούν αιφνίδια σε αριθμό η συνοδεύονται από μείωση της όρασης και λάμψεις τότε καλό θα είναι μια άμεση εξέταση από τον οφθαλμίατρο σας.

Της Δημάκη Αικατερίνης

Πηγή: iator.gr