Συμφωνία για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Αιγύπτου υπέγραψε ο ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων με τον Σύνδεσμο Αιγύπτιων Επιχειρηματιών, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Υπουργείο Εξωτερικών.

greece_egyptΣτην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες (Πέμπτη, 13.6.2013), παρέστησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και της Αιγύπτου κ. Mohamed Kamel Amr, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην πρωτοβουλία αυτή των δύο Επιχειρηματικών Φορέων και την προσδοκία τους να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών.

«Η συνεργασία με την Αίγυπτο εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο ενίσχυσης της επιχειρηματικής εξωστρέφειας που υλοποιεί ο ΣΕΒ, μέσα από τη δημιουργία πλατφόρμας δικτύωσης σε περιοχές και αγορές υψηλής σπουδαιότητας για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα» επεσήμανε κατά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Θανάσης Λαβίδας, πρόεδρος του ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων. Όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, οι πρώτες δράσεις του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο με ημερίδα για τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Αίγυπτο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη ελληνικών εταιριών στο Κάιρο.

Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος αποτελεί μία μεγάλη αγορά 70 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται σε στρατηγική γεωγραφικά θέση, είναι σχετικά προηγμένη σε σχέση με άλλες γειτονικές της χώρες και υπάρχουν βάσιμες προοπτικές σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Το ελληνικό ενδιαφέρον για την αιγυπτιακή αγορά παραμένει ισχυρό, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, των τηλεπικοινωνιών, τροφίμων, κλωστοϋφαντουργίας, φαρμακευτικών και καλλυντικών, όπως και υπηρεσιών υγείας καθώς και των κατασκευών και υποδομών logistics. Επιπλέον, η Συμφωνία Σύνδεσης Αιγύπτου-Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συμμετοχή της Αιγύπτου σε άλλες περιφερειακές συμφωνίες επιτρέπουν την προώθηση προϊόντων άνευ δασμών, κάτι που αποτελεί κίνητρο για αξιοποίηση στις γειτονικές αραβικές και άλλες αφρικανικές αγορές. Οι παραδοσιακά στενοί δεσμοί με την Ελλάδα που δημιουργήθηκαν με την έντονη παρουσία ισχυρής ελληνικής κοινότητας στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, έχουν συμβάλλει σε ένα κλίμα φιλικό για κάθε ελληνική δραστηριότητα στην Αίγυπτο.

Πηγή : epixeiro.gr