Ο Χουμπ Στέφενς θα είναι ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Ολλανδός τεχνικός έρχεται στον “Δικέφαλο” “μπαρουτοκαπνισμένος”, αφού έχει… φάει τους πάγκους με το κουτάλι, είναι ισχυρή προσωπικότητα, αλλά και δοκιμασμένος από τη ζωή.

juubbbbbbΑς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να δούμε ποιος είναι ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ.

Η καριέρα του ως παίκτης και προπονητής

Ο Στέφενς γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1953 στο Σιτάρντ. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε στη Φορτούνα όπου αγωνίστηκε ως αμυντικός για πέντε χρόνια. Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την Αϊντχόφεν, με την οποία κατέκτησε πέντε τίτλους. Όταν αποφάσισε να βάλει τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα, δεν έκατσε αδρανής αλλά ανέλαβε ως προπονητής τις ακαδημίες της Αϊντχόφεν. Εκεί έμεινε από από το 1986 έως το 1993.

Την ίδια χρονιά, θα δουλέψει για πρώτη φορά ως προπονητής πρώτης ομάδας, αναλαμβάνοντας τον πάγκο της Ρόντα, όπου θα παραμείνει για τρία χρόνια πριν κάνει το μεγαλύτερο βήμα της προπονητής του καριέρας πηγαίνοντας στη Σάλκε. Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της γερμανικής ομάδας, θα κατακτήσει το Κύπελλο UEFA. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οι φίλοι της Σάλκε θα τον ανακηρύξουν ως προπονητή του αιώνα για τη γερμανική ομάδα.

Ακόμη, με τη Σάλκε κατέκτησε δύο Κύπελλα Γερμανίας, το 2001 και το 2002. Την ίδια σεζόν θα μεταπηδήσει στη Χέρτα Βερολίνου, αλλά θα καθίσει για μόλις λίγους μήνες, καθώς δεν άφησε ικανοποιημένους τους ανθρώπους της ομάδας. Το καλοκαίρι του 2004 αναλαμβάνει την Κολωνία που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Bundesliga, με την οποία θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα και θα την οδηγήσει στη μεγάλη κατηγορία της Γερμανίας, αλλά δε θα παραμείνει, καθώς θα επιστρέψει στη Ρόντα.

Το 2007 θα καθίσει στο τιμόνι του Αμβούργου και την επόμενη σεζόν θα επιστρέψει στην πατρίδα του, αναλαμβάνοντας την Αϊντχόφεν. Το Γενάρη του 2009 θα πάει στην Αυστρία για λογαριασμό της Σάλτσμπουργκ με την οποία θα κατακτήσει το πρωτάθλημα και θα αποχωρήσει τον Απρίλιο του 2011. Λίγους μήνες αργότερα θα επιστρέψει και πάλι στη Σάλκε. Εκεί θα καθίσει μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου του 2012 και θα είναι η τελευταία ομάδα που καθοδήγησε πριν έρθει στον ΠΑΟΚ.

Ο Στέφενς “χτυπημένος” από τη μοίρα

Ο Χουμπ Στέφενς από μικρή ηλικία ταλαιπωρήθηκε, καθώς δύο φορές κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του. Σε ηλικία οκτώ ετών κόντεψε να πνιγεί σε ένα ποτάμι που έκανε μπάνιο κοντά στο σπίτι του. Λίγα χρόνια αργότερα ένα χτύπημα από μια πέτρα που του πέταξε ένας φίλος του δημιούργησε πολλά προβλήματα, αφού έπεσε σε κώμα, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά.

Στα 18 του χρόνια ο Ολλανδός προπονητής έχασε τον πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο πατέρας του ήταν ανθρακωρύχος, βγήκε στη σύνταξη, αλλά δεν μπόρεσε να χαρεί με την οικογένεια του. Ο Χουμπ έμεινε από πολύ μικρός ορφανός και αναγκάστηκε να μείνει σε μια εργατική συνοικία, ενώ κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο προπονητής του ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να δουλέψει ως κλειδαράς για να τα βγάλει πέρα. Ενώ ακόμη έχει δουλέψει σε εργοστάσιο σιδερικών, αλλά και σε αποθήκη εργοστασίου με κάλτσες.

Όταν ο Χουμπ Στέφενς έγινε ποδοσφαιριστής η ζωή του επιφύλασσε κι άλλα δυσάρεστα γεγονότα, αφού η γυναίκα του πέρασε μια πολύ σοβαρή ασθένεια, αλλά τελικά την ξεπέρασε. Αρκετά χρόνια αργότερα όταν ήταν προπονητής στο Αμβούργο η κατάστασή της συζύγου Τόος του θα επιδεινωθεί, οι γιατροί είναι απαισιόδοξοι, αλλά και πάλι η σύζυγός τους Στέφενς θα ζήσει.

Ο γκρινιάρης και λάτρης της πειθαρχίας

Ο Χουμπ Στέφενς είναι λάτρης της πειθαρχίας και σε όσες ομάδες έχει δουλεύει αυτό είναι το πρώτο πράγμα που προσπαθεί να περάσει. Ο Ολλανδός έχοντας μεγάλη εμπειρία από το γερμανικό πρωτάθλημα και τη νοοτροπία των Γερμανών, δε θα μπορούσε να παρουσιαστεί διαφορετικός. Γι’ αυτό το λόγο στην Ολλανδία του έχουν βγάλει το παρατσούκλι “ο γκρινιάρης του Κερκράντε”, καθώς με τη γκρίνια του και την αποφασιστικότητα του θέλει να περνάει πάντα η πειθαρχία.

Πηγή: olapaok.gr