Να αποδεχθούν κάποια από τα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020 και να φτάσουν σε συμφωνία «το ταχύτερο δυνατόν», κάλεσε χθες τα Κράτη Μέλη από το βήμα της Ευρωβουλής ο Πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso.

P023495000402-517276Ο Barroso μίλησε στους ευρωβουλευτές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Ιουνίου και η οποία αναμένεται να εγκρίνει μέτρα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διακυβέρνησης της Ένωσης, καθώς και στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι είναι καιρός να αναπτύξουν αυτό που ονομάζει «μια ευρωπαϊκή συναίνεση».

«Αν δεν κάνουμε συντονισμένη ομαδική προσπάθεια, θα διαλυθούμε» προειδοποίησε ο Barroso χρησιμοποιώντας μια φράση από τις πρώτες ημέρες της κρίσης χρέουςστην ευρωζώνη, όταν είπε «είτε θα κολυμπήσουμε όλοι μαζί είτε θα βουλιάξουμε χωριστά».

Ο Barroso υποστήριξε ότι για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η Ένωση χρειάζεται επενδύσεις και το διαθέσιμο ταμείο ανάπτυξης βρίσκεται στον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Στη Σύνοδο Κορυφής της 8ης Φεβρουαρίου οι ηγέτες της ΕΕ κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν μακροποροθεσμο προϋπολογισμό ύψους € 960 δισ., κάτω από τα €972 δισ. που είχαν προταθεί το Νοέμβριο.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέστησε σαφές ότι θα κάνει πλήρη χρήση των νέων εξουσιών του πάνω στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στις «τριμερείς» διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Κομισιόν (Δείτε Ιστορικό).

Καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Ιουλίου για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Barroso παρότρυνε τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν με την Ιρλανδική Προεδρία «και να κινηθούν προς την αποδοχή των δικαιολογημένων αιτημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για παράδειγμα, σχετικά με την ευελιξία».

«Όπως έλεγε πάντα η Επιτροπή η διαφορά μεταξύ των δεσμεύσεων και των πληρωμών στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθιστά την ευελιξία απαραίτητη στην τελική συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», δήλωσε ο Barroso.

Η συμφωνία των ηγετών της ΕΕ ορίζει το ποσό για τις «δεσμεύσεις» – το μέγιστο ποσό των χρημάτων που κατανέμεται κατά την επταετή περίοδο – στα € 960 δις, ενώ οι «πληρωμές» – το ποσό των χρημάτων που μπορεί πραγματικά να δαπανηθεί – έχουν μειωθεί κατά € 34 δις στα € 908δις. Η ευελιξία θα εξασφαλίσει ότι τα ποσά που δεσμεύονται πράγματι δαπανώνται, και δεν επιστρέφονται στα Κράτη Μέλη.

Ο Barroso δήλωσε ότι ο προγραμματισμός πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό προκειμένου ο νέος προϋπολογισμός να έχει αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Ορισμένα από τα Κράτη Μέλη μας έχουν δραματική ανάγκη τις επενδύσεις που θα φέρει. Και όλα τα Κράτη Μέλη, και το τονίζω, όλα τα Κράτη Μέλη, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» δήλωσε.

Ο Joseph Daul, επικεφαλής της κεντροδεξιάς ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπενθύμισε ότι οι ευρωβουλευτές επιμένουν στην ευελιξία και στη ρήτρα αναθεώρησης για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

«Σε πολλές χώρες της ΕΕ πρέπει να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος για την ανάπτυξη και την απασχόληση των νέων. Είναι αδύνατο με αυτό το άκαμπτο πλαίσιο. Χωρίς ευελιξία, οι άτυχοι Κύπριοι, τα θύματα των πλημμυρών και οι νέοι άνεργοι θα μπουν στο κάτω μέρος της λίστας των προτεραιοτήτων» είπε.

Ο Guy Verhofstadt, ηγέτης της φιλελεύθερης ομάδας ALDE, επέμεινε έντονα στη ρήτρα αναθεώρησης, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2014. Είπε ότι χωρίς μια τέτοια ρήτρα, ο επόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν θα βρεθεί σε μια κατάσταση παρόμοια με τον Γάλλο Πρόεδρο François Hollande εφαρμόζοντας κατά τη διάρκεια της θητείας του τον προϋπολογισμό που συμφωνήθηκε υπό τον προκάτοχό του, Nicolas Sarkozy.

Απόψεις

Μιλώντας στις 11 Ιουνίου, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Eamon Gilmore της Ιρλανδίας είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις «τριμερείς» συνομιλίες που έγιναν την ίδια ημέρα, ενώ εξέφρασε την πίστη του ότι η συμφωνία είναι εφικτή.

«Θα συνεχίσουμε με τον πέμπτο και, ελπίζω, τον τελευταίο τριμερή διάλογο στις 18 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, αν υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Κοινός μας στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα € 960 δισ. για τη χρηματοδότηση από την ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργίας θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη», είπε.

Ο Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Janusz Lewandowski δήλωσε μετά τις «τριμερείς» συνομιλίες ότι σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος». Αλλά πρόσθεσε: «Όχι, δεν είμαστε ακόμη εκεί, θα χρειαστούμε ένα νέο γύρο συνομιλιών, την επόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες, αλλά πιστεύω ότι μια συμφωνία είναι πλέον στο χέρι μας. […] Χθες το βράδυ, το χάσμα μεταξύ των θέσεων του Συμβουλίου και εκείνων του Κοινοβουλίου σχετικά με το μέλλον της ευελιξίας του προϋπολογισμού της ΕΕ και την ρήτρα αναθεώρησης, έγινε ακόμα πιο μικρό.

«Φυσικά, υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, φυσικά άλλα θέματα, όπως είναι οι μελλοντικοί πόροι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ή η ενότητα του προϋπολογισμού δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι από τις χθεσινοβραδινές συνομιλίες η ζυγαριά των διαπραγματεύσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο έχει τώρα γύρει, έστω και λίγο, προς μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr