Στους Guy Verhofstadt και Daniel Cohn-Bendit απονεμήθηκε το βραβείο του «Ευρωπαίου Ηγέτη 2013» μετά από αρκετές εβδομάδες ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψει του φόρουμ «State of the European union».

federalism_0Παρουσιάζοντας το βραβείο, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Bernard Vergnes, σημείωσε ότι η ηγεσία είναι μια σύνθετη και πολυδιάστατη έννοια. «Ψάχνουμε κάποιον τον οποίο θα επέλεγαν οι άνθρωποι να ακολουθήσουν, κάποιον που όλοι θα θέλαμε να παίξει έναν μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ρόλο στο μέλλον», είπε.

Οι Verhofstadt και Cohn-Bendit, ηγέτες των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν ασκήσει μεγάλες πιέσεις για μια μεγαλύτερη Ένωση που θα έχει κυβέρνηση και έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη.

Στο πρόσφατο βιβλίο-μανιφέστο τους, «Για την Ευρώπη!»

(For Europa!) το οποίο δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος, αναφέρονται στο όραμά τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Υποστηρίζουν ότι το έθνος-κράτος, σε συνδυασμό με την έλλειψη αποφασιστικότητας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών, ανήκουν στο παρελθόν και πιστεύουν ότι η Κομισιόν πρέπει να εξελιχθεί το συντομότερο δυνατό σε μια πραγματική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία θα ελέγχεται από ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ενισχυμένες εξουσίες.

«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι ο Guy Verhofstadt και ο Daniel Cohn-Bendit δεν κέρδισαν μόνο, αλλά κέρδισαν με απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων -περισσότερες ψήφους από όλους τους άλλους μαζί» δήλωσε ο David Earnshaw -επικεφαλής της Burson-Marsteller, η οποία διεξήγαγε την ηλεκτρονική ψηφοφορία- στο πλαίσιο του φόρουμ «State of the European Union».

Συνυποψήφιοι για το φετινό βραβείο ήταν και άλλοι εξέχοντες Ευρωπαίοι. Αυτοί ήταν ο Mario Draghi, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Jean-Claude Juncker, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, η Viviane Reding, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Donald Tusk, Πρωθυπουργός της Πολωνίας. Οι τρεις τελευταίοι είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «δείχνει μια αδιαμφισβήτητη απαίτηση για περισσότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, και μια Ευρώπη που θα ξεπεράσει τη λιτότητα – γρήγορα», πρόσθεσε ο Earnshaw.

Πηγή: euractiv.gr