Την οργή των Βρυξελλών προκάλεσαν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι αμερικανικές αρχές απέκτησαν πρόσβαση στους σέρβερ εταιρειών του διαδικτύου για να συλλέξουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους, σε μια περίοδο που ΗΠΑ και ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

FingerΟι εφημερίδες Washington Post και Guardian τόνισαν σε δημοσιεύματά τους ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) και το FBI είχαν πρόσβαση στους κεντρικούς σέρβερ των Google, Facebook και άλλων μεγάλων εταιρειών διαδικτύου και συνέλεξαν εκατομμύρια δεδομένα χρηστών.

Η Ευρώπη προσπαθεί εδώ και καιρό να συγκρατήσει την ισχύ των τεράστιων αμερικανικών εταιρειών που κυριαρχούν στο διαδίκτυο, με τη Γερμανία που δίνει μεγάλη έμφαση στην ιδιωτική ζωή να καταδικάζει τη συνεργασία των εν λόγω εταιρειών με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να παράσχει εξηγήσεις αναφορικά με τους τερατώδεις ισχυρισμούς περί συνολικής εποπτείας διαφόρων υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών», είπε ο Peter Schaar, επίτροπος για την προστασία των δεδομένων και της ελευθερίας της πληροφόρησης.

«Οι δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η εποπτεία δεν είχε στόχο Αμερικανούς πολίτες αλλά μόνο άτομα εκτός ΗΠΑ δεν με διασφαλίζει καθόλου», συνέχισε.

Η Washington Post είπε ότι το μυστικό πρόγραμμα που περιελάμβανε τις εταιρείες διαδικτύου, με την κωδική ονομασία PRISM που θεσπίστηκε επί George W. Bush, έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της Προεδρίας Obama.

Κάποιες από τις εταιρείες που αναφέρονται στο άρθρο αρνήθηκαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε «άμεση πρόσβαση» στους κεντρικούς τους σέρβερ.

Ο Larry Page από την Google και ο Mark Zuckerberg από το Facebook, σε ξεχωριστές αναρτήσεις σε μπλογκ των εταιρειών τους, απέρριψαν τα δημοσιεύματα και τόνισαν ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ το πρόγραμμα PRISM πριν την Πέμπτη.

«Τα δημοσιεύματα του Τύπου ότι η Google παρέχει ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών μας είναι λανθασμένα», τόνισε ο Larry Page.

Ο Zuckerberg είπε πως το Facebook δεν αποτελεί μέρος κανενός προγράμματος που δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση άμεση πρόσβαση στους σέρβερ του καθώς και ότι ποτέ δεν έλαβε κάποιο «αίτημα ή δικαστική εντολή» από κάποια κυβερνητική υπηρεσία να παράσχει δεδομένα ή πληροφορίες.

Μποϋκοτάζ;

Ωστόσο, ο υπουργός δικαιοσύνης του γερμανικού κρατιδίου Hesse, Joerg-Uwe Hahn, έκανε έκκληση για μποϋκοτάζ στις εμπλεκόμενες εταιρείες.

«Είμαι έκπληκτος με τον επιπόλαιο τρόπο που εταιρείες όπως η Google και η Microsoft φαίνεται να χειρίστηκαν τα δεδομένα των χρηστών τους», είπε στην εφημερίδα Handelsblatt. «Όποιος δεν τις θέλει θα πρέπει να αλλάξει πάροχο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί εδώ και μια δεκαετία να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της στις ΗΠΑ στο ζήτημα της ιδιωτικής ζωής.

Οι διατλαντικές συμφωνίες για την ανταλλαγή των δεδομένων των επιβατών καθώς και των οικονομικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών πήραν περίπου 10 χρόνια για να ολοκληρωθούν, και η ΕΕ τώρα προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τον πεπαλαιωμένο νόμο 20ετίας για την ιδιωτική ζωή προκειμένου να ενισχύσει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων.

Οι φόβοι για την ασφάλεια των δεδομένων που διατηρούνται σε αμερικανικούς σέρβερ έχουν ήδη αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την αργή υιοθέτηση από την πλευρά της ΕΕ των υπηρεσιών «cloud».

Ο αμερικανικός νόμος Patriot, που τέθηκε σε ισχύ μετά τις επιθέσεις στη χώρα την 11η Σεπτεμβρίου, έδωσε νέες εξουσίες στις μυστικές υπηρεσίες για την εποπτεία των δεδομένων και αποτέλεσε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο θέμα.

«Ακούμε περισσότερες ανησυχίες στην Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ για το νόμο Patriot. Το πρόγραμμα PRISM απλά ενισχύει αυτές τις ανησυχίες», είπε ο Mark Watts, από την δικηγορική εταιρεία Bristows που ειδικεύεται στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr