Σήμερα ανοίγουν οι προσφορές για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, το σύστημα εμπορίας και μεταφοράς του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

depa-thumb-largeΤο 55% του αερίου που διακινείται μέσα από αυτό το σύστημα είναι αέριο της GAZPROM. Οι Ρώσοι δεν είναι απλά ένα μονοπώλιο της αγοράς, αλλά ένα φυσικό μονοπώλιο. «Ένα τέρας που πρέπει να τιθασευτεί», όπως έλεγε ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Μάκης Παπαγεωργίου, ως πρόεδρος της ΔΕΠΑ.

Όμως οι Ρώσοι κάνουν την καλύτερη προσφορά και η Ελλάδα επείγεται να πουλήσει ένα σύστημα που μπορεί να αποφέρει 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν άλλες προσφορές αυτού του ύψους. Εκτός από τη ρωσική Gazprom, η επίσης ρώσικη Sintez θέλει να κάνει προσφορά που φθάνει στο 1 δισ. για το σύστημα μεταφοράς του φυσικού αερίου. Οι Ρώσοι θα είναι προμηθευτές, έμποροι και μεταφορείς. Αν τους το επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ελέγχουν όχι μόνο την προμήθεια του προϊόντος, αλλά και τους όρους διανομής του προϊόντος στην Ελλάδα.

Πάνω από το 20% του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα παράγεται από φυσικό αέριο στα λεγόμενα εργοστάσια του συνδυασμένου κύκλου και οι ηλεκτροπαραγωγοί χρωστούν στη ΔΕΠΑ. Αν δεν εξοφλήσουν φοβούνται ότι τα χρέη τους θα μετοχοποιηθούν και έτσι ένα μέρος του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα περάσει σε ρώσικα χέρια. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν ότι αυτός ο κίνδυνος είναι μία καλή δικαιολογία για τους ηλεκτροπαραγωγούς ώστε να μην αλλάξει τίποτα στο σύστημα εμπορίας και διανομής του αερίου. Δύο ακόμα ηλεκτροπαραγωγοί όμιλοι διεκδικούν το σύστημα εμπορίας και διανομής, αλλά δίνουν πολύ λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι οι Ρώσοι.

Ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εμποδίσει μία ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ στην οποία θα πλειοδοτήσει η Gazprom. Η Gazprom εχει δεσμευθεί, από την άλλη, απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά ότι θα μπορούσε να πουλάει στην Ελλάδα φυσικό αέριο μέχρι και 30% φθηνότερο. Το τέταρτο τρίμηνο του 2012 οι ελληνικές βιομηχανίες προμηθεύονταν το ακριβότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη (προ ΦΠΑ) και οι καταναλωτές το δεύτερο ακριβότερο.

Οι επικριτές της επιλογής της Gazprom τονίζουν ότι αν οι Ρώσοι αποκτήσουν το ελληνικό σύστημα διανομής και εμπορίας φυσικού αερίου, θα αυξήσουν τις τιμές κρατώντας την αγορά κλειστή. Ταυτόχρονα, θα είναι σε θέση να εμποδίσουν την ανάπτυξη άλλων αγωγών στην περιοχή με εναλλακτικούς τρόπους προμήθειας του καυσίμου.

Όλα αυτά δεν θα είναι τόσο εύκολα, καθώς το ζήτημα του πώς διακινείται το αέριο στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά βαθύτατα ευρωπαϊκό. Και όσους κινδύνους και αν κρύβουν «τα ρώσικα δώρα» δεν παύουν να είναι τα φθηνότερα προϊόντα ενέργειας στην Ελλάδα μετά τον λιγνίτη.

Του Τάσου Τέλλογλου

Πηγή: protagon.gr