Η Γερμανία πρέπει να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη αναφορικά με τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο καθώς και να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της σημερινής Ευρώπης, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, κ Γιώργος Χατζημαρκάκης.

xatzimarkakisΣε συνέδριο που διοργάνωσε στο Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής Γερμανοελληνικής Συνεργασίας του Γερμανικού Kοινοβουλίου Annette Groth, τονίστηκε ότι η Γερμανία έχει «ηθική ευθύνη» απέναντι στην Ελλάδα καθώς και «ιστορική ευθύνη» να βοηθήσει την Ευρώπη να υπερβεί την τρέχουσα κρίση.

Ταμείο Ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ο κ. Χατζημαρκάκης, επεσήμανε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο αποτελούν «ανοιχτή πληγή» για τις δύο χώρες και ότι η ηθική ευθύνη της Γερμανίας έφτασε στο κατώφλι της Γερμανικής Βουλής.

«Επιτέλους, η συζήτηση για την ηθική ευθύνη της Γερμανίας ως προς τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο έφτασε στο κατώφλι της Γερμανικής Βουλής. Είναι σημαντικό γιατί μέχρι τώρα γινόταν μακριά από τους πολιτικούς θεσμούς της χώρας».

Σχολιάζοντας στην EurActiv.gr, επεσήμανε πως πλέον «έσπασε το ταμπού» οι συζητήσεις για τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο να γίνονται μόνο στην Αθήνα.

«Τώρα αρχίζει η συζήτηση και στη Γερμανία», υπογράμμισε.

Πρότεινε επίσης την σύσταση ενός Ταμείου Ανάπτυξης που θα τελεί υπό ευρωπαϊκή αιγίδα, όπου θα κατατίθενται τα χρήματα του κατοχικού δανείου και θα συνεισφέρει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

«Ένα Ταμείο αλληλεγγύης θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα τους άνεργους νέους στην Ελλάδα. Η Γερμανία έχει ιστορική ευθύνη για την Ελλάδα στη σημερινή Ευρώπη. Η άνεργη νεολαία που δοκιμάζεται στην Ελλάδα, αποτελεί κομμάτι του μέλλοντος της Ευρώπης και η Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί την ευθύνη που έχει για το μέλλον της ευρωπαϊκής νεολαίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει να γίνει μεταβίβαση πόρων, να εισρεύσει χρήμα, ως ένδειξη ότι γυρνούν τα κλεμμένα λεφτά του κατοχικού δανείου», τόνισε στην EurActiv.gr.

Οι ΗΠΑ «παράδειγμα» για τη Γερμανία

Ο ιστορικός Albrecht Ritschl έκανε εκτενή αναφορά στο ρόλο των ΗΠΑ μεταπολεμικά και πώς βοήθησαν την τότε υπερχρεωμένη Γερμανία να ανακάμψει.

«Η Γερμανία πρέπει να αναλάβει τώρα τον ρόλο που κάποτε έπαιξε η Αμερική. H Γερμανία έχει ιστορική ευθύνη να βοηθήσει την ΕΕ να ξεπεράσει την κρίση», υπογράμμισε.

Επιπλέον ο ιστορικός Hagen Fleischer παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία που επιβεβαίωσαν το γερμανικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα.

«Η Γερμανία για πολιτικούς/ιστορικούς λόγους θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των ΗΠΑ μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με μια πράξη κουρέματος του ελληνικού χρέους […] δεν είναι χάρη αλλά λογική συνέπεια της ευθύνης που της έδωσαν κάποτε οι ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Χατζημαρκάκης.

Τρεις προτάσεις για τη λύση του προβλήματος

Οι συμμετέχοντας στο συνέδριο κατέληξαν σε τρεις προτάσεις που θα συμφωνηθούν και από Αθήνα και Βερολίνο προκειμένου να βρεθεί λύση στο διαχρονικό πρόβλημα:

Να συζητηθεί ανοιχτά η ευθύνη της Γερμανίας, η οποία κατά την διάρκεια του πολέμου έβλαψε τους λαούς της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή Γερμανία πρέπει να αποδεχτεί την ευθύνη που συνεπάγεται αυτό και να υπάρξει έμπρακτη αναγνώριση που θα αποκαθιστά την αξιοπρέπεια των Ελλήνων η οποία έχει τρωθεί.

Να υπάρξει κούρεμα του υφιστάμενου ελληνικού χρέους, ανάλογο με το κούρεμα που έγινε για την Γερμανία μετά τον πόλεμο εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας.

Θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη οικονομική συμμετοχή της Γερμανίας στην ανάκαμψη, μέσω των χρημάτων του κατοχικού δανείου, τα οποία θα μπορούν να κατατεθούν σ’ ένα Ταμείο Ανάπτυξης που θα συμφωνηθεί κοινώς να τελεί υπό Ευρωπαϊκή Αιγίδα και τα χρήματα θα διατεθούν για την Ελλάδα.

Σαράντης Μιχαλόπουλος

Πηγή: euractiv.gr