Το φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου είναι το 56ο στην σειρά και είναι αφιερωμένο στην πόλη της Καβάλας και στον Κ. Π. Καβάφη. Στην πόλη λόγω των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της, και στο μεγάλο μας ποιητή για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του.

pf_posterΚαι φέτος το Φεστιβάλ, συνεχίζοντας την προσφιλή του τακτική, προνόησε να δοθούν αρκετές θεατρικές παραστάσεις μέσα στην πόλη της Καβάλας. Στο Φρούριο, στην Παλιά Μουσική, στο Ιμαρέτ, στους Κήπους του Μεχμέτ Αλή, αλλά και σε καινούριους, αναπάντεχους, αντισυμβατικούς χώρους αποκτώντας έτσι ένα αποκεντρωμένο χαρακτήρα και αναδεικνύοντας περιοχές τις πόλης οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν συνδεθεί με το θέατρο.

Η Καβάλα του σήμερα αναδεικνύεται μέσα από ποικίλες τοποθεσίες, δράσεις, αλλά και μέσα από την έκθεση φωτογραφίας του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας, που θα «φωτίσει» την πόλη μέσα από βιτρίνες κλειστών μαγαζιών στο Εμπορικό Κέντρο της πόλης. Το αφιέρωμα του Φεστιβάλ στον Κ. Π. Καβάφη – η Καβάλα έχει και έναν λόγο παραπάνω, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Μεχμέτ Αλή ήταν ο γενάρχης του σύγχρονου Αιγυπτιακού κράτους – επικεντρώνεται σε δράσεις που θα αφορούν το μεγάλο ποιητή. Παραστάσεις θεάτρου, χορού, αναλόγια, αναγνώσεις ποιημάτων, προβολές ταινιών, έκθεση εικαστικών καθώς και η συγγραφή ενός καινούργιου θεατρικού έργου, που αφορά τη ζωή του Κ.Π. Καβάφη, και θα παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Το Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, δίνει το «παρών» του στη Θάσο. Φέτος λόγω των εργασιών αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο του νησιού θα χρησιμοποιήσει εναλλακτικά τον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας θα δοθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ 2 θεατρικές παραστάσεις.

Το Φεστιβάλ ξεκινάει στις 5 Ιουλίου με την πρεμιέρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη και τελειώνει στις 1 Σεπτεμβρίου με την παράσταση «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη.

Το συνοπτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι:

Ιούλιος

* 5, 6 Ιουλίου (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων) «Ειρήνη» Αριστοφάνη από ΚΘΒΕ.

* 7 Ιουλίου (Κήποι Οικίας Μεχμέτ Αλή) «H Πόλις». Η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη και ο συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου διαβάζουν ποιήματα του Καβάφη. Ανάμεσά τους και δέκα μελοποιημένα από τον Οικονόμου.

* 8-13 Ιουλίου. Εργαστήριο «Memorandum Καβάλα Lab». Πρόκειται για ένα project πολυμέσων και παραστατικών τεχνών της Τζένης Αργυρίου, που βασίζεται στις έννοιες της ιστορίας, της μνήμης και της εικόνας, με στόχο μνήμες των τελευταίων 100 χρόνων που δεν πρέπει να ξεχαστούν.

* 9 Ιουλίου μέχρι 10 Αυγούστου (Εμπορικό Κέντρο Καβάλας). Ο Φωτογραφικός Ομιλος Καβάλας εκθέτει τη δουλειά του πίσω από τις βιτρίνες κλειστών καταστημάτων στο Εμπορικό Κέντρο Καβάλας. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την Καβάλα τού σήμερα. Θα κοσμούν την πόλη μέσα από τα μπάνερ του Φεστιβάλ Φιλίππων.

* 10 Ιουλίου (Κάστρο Καβάλας). «Το Tάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κάππα. (Επίσης στις 21/7 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου).

* 13, 14 Ιουλίου «Βάκχες» του Ευριπίδη (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη με τον Σάκη Ρουβά στον ρόλο του Διόνυσου.

* 15 Ιουλίου (Παλιά Μουσική): Οι ταινίες «Καβάφης» Γιάννη Σμαραγδή και «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κ.Π. Καβάφη» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.

* 18 Ιουλίου (Κάστρο Καβάλας): «Περλιμπλίν και Μπελίσα» του Λόρκα σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Με Στέλιο Μάινα και Δήμητρα Ματσούκα.

* 19, 20 Ιουλίου (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων): «Ποιος τη ζωή μου…», παράσταση αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

* 22 Ιουλίου (Κάστρο Καβάλας): Hellenic Dance Company της Κρατικής Σχολής Χορού.

* 24 Ιουλίου (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων): «Μικρά Ασία – Βυζαντινός Εσπερινός», αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με Νταλάρα, Γλυκερία.

* 25, 26 Ιουλίου (Κάστρο Καβάλας): «Κοινός Λόγος» της Ελλης Παπαδημητρίου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. (Επίσης στις 27 Ιουλίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου).

* 31 Ιουλίου (Κάστρο Καβάλας): «Ο επιθεωρητής» του Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.

* 27, 28 Ιουλίου (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων): «Αγαμέμνων» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.

* 29 Ιουλίου (Ιστορικό Καφενείο «Μαύρη Θάλασσα»-περιοχή Σούγελο): «12 ποιήματα για τον Καβάφη». Η Λυδία Φωτοπούλου ερμηνεύει ποιήματα για τον χώρο που εργάζεται ο ποιητής. Συμμετέχει ο Παύλος Σταυρόπουλος.

* Από 20 Ιουλίου μέχρι 10 Αυγούστου (Οικία Μεχμέτ Αλή) η έκθεση «Ο Αόρατος Θίασος». Τριάντα δύο εικαστικοί συνομιλούν με ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη.

Αύγουστος

* 2, 3 Αυγούστου (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων) «Μήδεια» Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.

* 5 Aυγούστου (Κάστρο Καβάλας) «Το αστέρι και η ευχή», συναυλία Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

* 7 Αυγούστου (Κάστρο Καβάλας) «Eλένη» Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη.

* 9, 10 Αυγούστου (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων). «Πλούτος» Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Διονύση Σαββόπουλου.

* 11-13 Αυγούστου (Ιμαρέτ). «Ο γηραιός πατήρ μου» του Κώστα Ακρίβου.

* 14 Αυγούστου (Κήποι Οικίας Μεχμέτ Αλή). Ο Γιώργος Χρονάς διαβάζει Κ. Π. Καβάφη.

* 16 Αυγούστου (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.) Γκαλά Οπερας-«Ετος Βέρντι» με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

* 17 Αυγούστου (Αίθριο Μεγάρου Τόκου). Ο Ακύλλας Καραζήσης διαβάζει Κ. Π. Καβάφη.

* 19 Αυγούστου (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων) «Κύκλωψ» Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

* 24 Αυγούστου (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων). «Τραχίνιες» Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

* 29 Αυγούστου (Κάστρο Καβάλας) «Υπάρχει και φιλότιμο» των Α. Σακελλάριου – Χ. Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου.

* 30 Αυγούστου (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων) «Ντον Κάρλος» Βέρντι από την Εθνική Οπερα και το Μπαλέτο της Σόφιας.

* 31 Αυγούστου (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων). «Ζορμπάς ο Ελληνας» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη από την Εθνική Οπερα και Μπαλέτο της Σόφιας.

Σεπτέμβριος

* 1 Σεπτεμβρίου (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων). Παιδική παράσταση «Ενα παιδί μετράει τ” άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ