Ξεκάθαρο μήνυμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα, έστειλαν Έλληνες ευρωβουλευτές σε έκτακτη συζήτηση χθες (6 Ιουνίου) στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

turkey_flag_opcΚατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο από την τετραήμερη περιοδεία του στη Βόρεια Αφρική, ο Τούρκος πρωθυπουργός δέχθηκε το «ζεστό» καλωσόρισμα 10,000 περίπου υποστηρικτών του που ζητωκραύγαζαν «Είμαστε μαζί σου».

Τα επεισόδια ωστόσο συνεχίστηκαν για έβδομη συνεχόμενη ημέρα στην πλατεία Ταξίμ, με τους διαδηλωτές να ζητούν την άμεση παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού.

«Παραμείνατε ήρεμοι, υπεύθυνοι και επιδείξατε λογική», είπε ο Erdogan απευθυνόμενος στο πλήθος. «Τώρα θα γυρίσουμε όλοι στα σπίτια μας. Δεν είσαστε το είδος των ανθρώπων που χτυπάνε κατσαρόλες στους δρόμους», συνέχισε.

Κουμουτσάκος: Η Ευρώπη «εγγύηση δημοκρατίας» για την Τουρκία

Μιλώντας στην έκτακτη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία στο πλαίσιο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι τα γεγονότα στην γειτονική χώρα έχουν «βαθιές αιτίες».

«Η σκληρή διελκυστίνδα μεταξύ κοσμικής-λαϊκής και θρησκευτικής Τουρκίας, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, δεν έχει σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι σύμπτωμα που θα επανέρχεται σε κάθε κατάλληλη συγκυρία όσο η αναζήτηση σαφούς ταυτότητας και εθνικού προσανατολισμού της Τουρκίας συνεχίζεται», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας «δεν έχει κριθεί», όχι γιατί η ΕΕ δεν τηρεί τις υποσχέσεις της αλλά αντίθετα, διότι «η Τουρκία δεν μπορεί να αποφασίσει ακόμα εάν θέλει και εάν μπορεί να ακολουθήσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ευρωπαϊκό δρόμο».

«Χωρίς αμφιβολία, οι τελευταίες αυτές ημέρες κατέδειξαν ότι η Τουρκία έχει πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσει στον δρόμο της προς την Ευρώπη, χωρίς ταυτόχρονα αυτό να σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να της γυρίσει την πλάτη. Γιατί, όπως φαίνεται, η πιο σοβαρή εγγύηση δημοκρατίας στην Τουρκία είναι τελικά η Ευρώπη», συμπέρανε.

Κοππά: Ο Erdogan πρέπει να ζητήσει συγγνώμη

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, αναφερόμενη στις αιματηρές συγκρούσεις που έλαβαν χώρα σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, επεσήμανε ότι ο Erdogan οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για την ωμή βία των αρχών κατά των φιλειρηνικών διαδηλωτών ενώ άφησε αιχμές και για την «καθυστερημένη» αντίδραση της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton.

«Ο Erdogan με τη συμβολική αλλά και πραγματική εξουσία που έχει οφείλει να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη για την υπέρμετρη χρήση βίας εναντίον φιλήσυχων διαδηλωτών. Η αληθινή ισχύς του Erdogan θα φανεί όχι με περαιτέρω κλιμάκωση αλλά με μια άσκηση ταπεινότητας ζητώντας συγγνώμη», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία δεν έχει ούτε ευρωπαϊκό μέλλον ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί χώρα πρότυπο στη Μέση Ανατολή εάν δεν «εμπεδωθούν» τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το κίνημα που άρχισε από την Κωνσταντινούπολη και επεκτάθηκε σε όλη την Τουρκία ήταν μια αυθόρμητη κίνηση της κοινωνίας πολιτών της Τουρκίας. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν δικαιούται να το διεκδικεί. Αντίθετα πρέπει όλοι να ακούσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε το μήνυμα του Τουρκικού λαού. Ένα μήνυμα, στο οποίο, δυστυχώς, η ΕΕ δια της Ύπατης εκπρόσωπου Catherine Ashton για άλλη μια φορά αντέδρασε με αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση», υπογράμμισε.

Πηγή: euractiv.gr