Ραγδαία αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες, προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, καθώς οι πλημμύρες την περασμένη εβδομάδα στην Κεντρική Ευρώπη έχουν προκαλέσει θανάτους και σοβαρές υλικές ζημιές.

weatherΟι έντονες βροχοπτώσεις την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες στην Τσεχία, την Αυστρία και τη Γερμανία και στοίχησαν τη ζωή σε τουλάχιστον 11 άτομα. Πάνω από 10,000 κόσμος έχει απομακρυνθεί από τα σπίτια του στη Γερμανία, με τους αναλυτές μάλιστα να προβλέπουν επέκταση των πλημμυρών στη Σλοβακία και την Ουγγαρία τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση.

Σε δήλωσή του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προβλέπει αύξηση των πλημμυρών, των καταιγίδων και άλλων ακραίων υδρο-μετεωρολογικών φαινομένων τις επόμενες δεκαετίες στην Ευρώπη. Επίσης, ο Οργανισμός είναι ξεκάθαρος αναφορικά με τις αιτίες αυτών των προβλέψεων.

«Η παρατηρούμενη αύξηση στο κόστος της ζημίας από ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλεται κυρίως στην αλλαγή της χρήσης της γης, στην αύξηση του πληθυσμού, στον οικονομικό πλούτο και στις ανθρώπινες δραστηριότητες σε επιρρεπείς περιοχές», τονίζει.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος θεωρεί πως αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί μέρος των συνεχώς αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών από την δεκαετία του 1980. Αναφέρεται στα αυξανόμενα κόστη που συνδέονται με την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, έχει ήδη δεσμευθεί να χορηγήσει 100εκ € για τα θύματα των πλημμύρων.

Ο Οργανισμός παραδέχεται ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερα και καλύτερα δεδομένα προκειμένου να γνωρίζει και σε επιστημονικό επίπεδο τον ρόλο που έπαιξε η κλιματική αλλαγή. «Προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τον πραγματικό ρόλο που έπαιξε η κλιματική αλλαγή στις τάσεις πλημμύρων τις τελευταίες δεκαετίες, θα ήταν απαραίτητο να έχουμε πιο αξιόπιστα και μακροχρόνια δεδομένα για τα ποτάμια με ένα φυσικό καθεστώς ροής».

Αύξηση του πληθυσμού

Η έκθεση κάνει λόγο επίσης και για «ακατάλληλη στέγαση». Περίπου το ένα πέμπτο των ευρωπαϊκών πόλεων με πάνω από 100,000 κατοίκους είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε πλημμύρες που προκαλούνται από υπερχείλιση ποταµών.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, Hans Bruyninckx, είπε:

«Εξετάζοντας τον κίνδυνο πλημμύρων στην Ευρώπη, βλέπουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, ο κίνδυνος πλημμύρων είναι επίσης αποτέλεσμα του πού και πώς επιλέγουμε να ζήσουμε- οι αυξήσεις στα κόστη από τις πλημμύρες τις τελευταίες δεκαετίες μπορούν εν μέρει να αποδοθούν στο ότι αυξήθηκαν και οι κάτοικοι στις περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες».

Προσαρμογή

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος καλεί τις χώρες της ΕΕ να προσαρμοστούν στις τωρινές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να προβλέψουν μελλοντικές αλλαγές, χρηματοδοτώντας τεχνικά έργα και πράσινες υποδομές.

Τον Απρίλιο του 2013, η Κομισιόν υιοθέτησε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Σύμφωνα με αυτή, το κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων θα μπορούσε να φθάσει περίπου 15τρις € σε περίπτωση που οι χώρες δεν λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: euractiv.gr