Η πορεία των νηπίων από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο θεωρείται μια από τις κρισιμότερες περιόδους της παιδικής ηλικίας.

Η περίοδος αυτή σηματοδοτεί ιδιαίτερα έντονες αλλαγές τόσο στην προσωπικότητα του παιδιού, όσο και στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Οι αλλαγές αυτές έχουν επιπτώσεις στην περαιτέρω ακαδημαϊκή DSCN3148εξέλιξη του παιδιού, την κοινωνικοποίησή του, αλλά και στη διαμόρφωση βαθύτερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς του.

Κάθε χρόνο, στα πλαίσια αυτής της πορείας, το νηπιαγωγείο μας πραγματοποιεί επισκέψεις στο δημοτικό σχολείο και πιο συγκεκριμένα στην Α’ τάξη Δημοτικού και κάνουμε συνδιδασκαλία. Έτσι και φέτος, τα νήπια του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου Βέροιας μαζί με την νηπιαγωγό τους, κα Σταυριανίδου Μαρία, φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα της Α’ τάξης, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του δημοτικού σχολείου και ήρθαν σε επαφή με τους μαθητές και τη δασκάλα της Α τάξης, Ποτουρίδου Γεωργία.

Είχαν την ευκαιρία για μια πρώτη γεύση από τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν την επόμενη σχολική χρονιά. Για μία εβδομάδα, τα νήπια παρακολούθησαν τις πρώτες ώρες των μαθημάτων της πρώτης δημοτικού. Τα «πρωτάκια» πήραν το ρόλο του εκπαιδευτικού και βοήθησαν τα νήπια στη γλώσσα και στα μαθηματικά. Τα μικρότερα παιδιά είχαν την ευκαιρία να «πιάσουν» το μολύβι και να γράψουν στα βιβλία των μεγαλύτερων παιδιών. Είδαν, άκουσαν και βίωσαν το νέο περιβάλλον και τη νέα τάξη που τους περιμένει από το Σεπτέμβριο. Πιστεύουμε πως προσεγγίσαμε το στόχο μας και τα νήπια ενθουσιάστηκαν με το διαφορετικό αυτό σχολείο. Φάνηκε σαν να ήθελαν να τα μάθουν και να τα κάνουν όλα σε μία ημέρα. Ο ενθουσιασμός ήταν εμφανής στα πρόσωπα όλων των παιδιών και ιδιαίτερα στα πρόσωπα των μαθητών της Α΄ τάξης, που ξαφνικά αισθάνθηκαν μεγάλα. Με τις γνώσεις τους προσπάθησαν να μυήσουν τα μικρότερα στη μάθηση και στη λειτουργία του σχολείου τους και τους ευχήθηκαν ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.

DSCN3129Η δασκάλα της Α’ τάξης Δημοτικού, Ποτουρίδου Γεωργία στέλνει το δικό της μήνυμα σε γονείς και παιδιά «Κάθε Σεπτέμβριο, μια νέα σχολική χρονιά ξεπροβάλλει με αισιοδοξία μπροστά μας. Οι ματιές των παιδιών ελπιδοφόρες. Ιδιαίτερα η φοίτηση στην Α’ Δημοτικού αποτελεί για κάθε παιδί ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή, που σηματοδοτεί την έξοδό του από το προστατευτικό πλαίσιο της οικογένειας και τη δυναμική του ένταξη στη σχολική κοινότητα. Αυτή η έξοδος, πέρα από τα συναισθήματα χαράς, πυροδοτεί άγχος, αγωνία και φόβο τόσο στο ίδιο το παιδί όσο και στους γονείς του. Με την εμπειρία μας εμείς οι εκπαιδευτικοί , σας διαβεβαιώνουμε πως πρέπει να μας εμπιστευτείτε τα παιδιά σας, χωρίς άγχος ή φόβο και εμείς θα τα οδηγήσουμε ομαλά στο δρόμο της μάθησης και της γνώσης».

Γεωργία M. Ποτουρίδου

Εκπαιδευτικός – Νηπιαγωγός

Πτυχιούχος Τ.Ε.Π.Α.Ε. του Α.Π.Θ