Καρδιακές παθήσεις. Οι θάνατοι καρδιολογικής παθολογίας είναι πιο συχνοί στους άντρες παρά στις γυναίκες. Όμως, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο να πάθουν ένα δεύτερο καρδιακό επεισόδιο σε χρονικό διάστημα ενός έτους από το πρώτο.

mujeres-enfermanΚατάθλιψη. Οι γυναίκες έχουν 2-3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη. Μία βασική αιτία γι’αυτό είναι ότι οι γυναικείος εγκέφαλος παράγει λιγότερη σεροτονίνη, τη λεγόμενη ‘ορμόνη της ευτυχίας’΄.

Οστεοπόρωση. Το 80% των ασθενών με οστεοπόρωση είναι γυναίκες. Οι ειδικοί το αποδίδουν στη μεγαλύτερη απώλεια οστικής μάζας κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Κάπνισμα. Ο καπνός προκαλεί περισσότερες βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα των γυναικών απ’ότι στων αντρών. Επιπλέον, στις γυναίκες τις στοιχίζει πολύ περισσότερο όταν έρθει η ώρα να κόψουν το κάπνισμα.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Οι γυναίκες είναι μέχρι 2 φορές πιο επιρρεπείς στο να υποφέρουν από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Αναισθησία. Οι γυναίκες ξυπνάνε γρηγορότερα από την αναισθησία (7 λεπτά) σε σχέση με τους άντρες (11 λεπτά).

Φάρμακα. Τα κοινά φάρμακα, όπως είναι τα αντιισταμινικά ή τα αντιβιοτικά, προκαλούν διαφορετικές παρενέργειες και αντιδράσεις στα δύο φύλα.

Αυτοανοσία. Οι 3 στους 4 ανθρώπους που πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες (λύκος, πολλαπλή σκλήρυνση, ρευματοειδή αρθρίτιδα) είναι γυναίκες.

Καρκίνος. Οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς και έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες στο να αναπτύξουν καρκίνο, κυρίως λευχαιμία, καρκίνο στο παχύ έντερο, στο πάγκρεας και στο συκώτι. Γενικά, η Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο έχει εκτιμήσει ότι, ενώ ένας άντρας έχει 1 στις 2 πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο, μία γυναίκα, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, έχει 1 στις 3.

Αλκοόλ. Οι γυναίκες παράγουν μικρότερη ποσότητα από το γαστρικό ένζυμο που διαλύει την αιθανόλη στο στομάχι. Ωστόσο, μετά την ίδια κατανάλωση αλκοόλ από άντρες και γυναίκες, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα.

Πηγή: muyinteresante.es