Από τι εξαρτάται αν ένας ποδοσφαιριστής θα βάλει γκολ; Εκτός από τις δεξιότητές του, υπάρχουν και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η θέση στην οποία παίζει ή η ομάδα στην οποία ανήκει ο παίκτης.

futbolistaΓι’αυτό, παίκτες με μεγάλες πιθανότητες να βάλουν γκολ, μπορούν τελικά να βάλουν λιγότερα σε σχέση με άλλους παίκτες που έχουν χαμηλότερες επιδόσεις και αντίστροφα. Με βάση αυτήν την ιδέα, μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια της Γρανάδα και του Χαέν (Ισπανία), ανέπτυξαν ένα μοντέλο βασισμένο στην Μπεϋζιανή Στατιστική που επιτρέπει να προβλέψει κανείς τα γκολ που θα βάλει ένας ποδοσφαιριστής με βάση τις ατομικές του ιδιότητες.

Αναλύοντας τις επιδόσεις των παικτών του ποδοσφαίρου του Ισπανικού Πρωταθλήματος, από την περίοδο 2000/2001 μέχρι την περίοδο 2008/2009, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καλύτερος σκόρερ ήταν ο Rivaldo και ακολουθούσαν οι Robert, Ezequiel Garay, Luis Cembranos και Roberto Carlos. Οι αναλύσεις σύμφωνα με τη θέση του κάθε παίκτη έδειξαν ότι, οι καλύτεροι μέσοι ήταν οι Rivaldo, Robert, Luis Cembranos, Mark Gonzalez, και ο Mostovoi, οι επιθετικοί που ξεχώρισαν ήταν οι: Messi, Ronaldo Nazario, Makkay, Villa και Etoo και οι ικανότεροι αμυντικοί ήταν οι: Ezequiel Garay, Roberto Carlos, Campano, Cristian Alvarez και Larrazabal.

‘Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι οι επιθετικοί εμφανίζονται σε θέσεις παγκοσμίως που δεν είναι πολύ ψηλά στην κατάταξη’, εξηγεί ο José María Pérez Sánchez, ένας από τους συγγραφείς. ‘Εκτός από τον Messi που βρίσκεται στην έκτη θέση, όλοι οι υπόλοιποι εμφανίζονται από την 15η θέση και κάτω. ‘Αυτό οφείλεται στο ότι το μοντέλο είναι πιο απαιτητικό με τους επιθετικούς σε σχέση με τον αριθμό των γκολ που προβλέπεται να βάλουν και ανταμείβει τους αμυντικούς και τους μέσους για το σκοράρισμα, μια που αυτή δεν είναι η κύρια αποστολή τους στο παιχνίδι.

Ελαχιστοποιώντας τους εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι ο αριθμός των λεπτών του παιχνιδιού, η ποιότητα της ομάδας και η θέση στο γήπεδο, το μοντέλο επιτρέπει την αξιολόγηση της επίδοσης ενός παίκτη σε σχέση με τα γκολ και να συγκρίνει τον αριθμό, τόσο αυτών που έχει σκοράρει όσο και αυτών που θα περίμενε να σκοράρει ένας παίκτης που θα έπαιζε τον ίδιο χρόνο, στην ίδια θέση και στην ίδια ομάδα.

Έχοντας υπόψη τα δεδομένα από διαφορετικές περιόδους, η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό European Journal of Sport Science, έχει επιτρέψει την ανάλυση της ατομικής εξέλιξης διαφόρων εμβληματικών παικτών στο Ισπανικό Πρωτάθλημα όπως είναι ο Leo Messi, που ‘την περίοδο 2007/2008 παρουσίασε μια σημαντική πτώση στην παραγωγικότητά του’, εξηγεί ο ερευνητής. Πολύ πιθανό, αυτή η μείωση να οφείλεται στην αλλαγή της θέσης του στο γήπεδο, από μέσο σε επιθετικό , για το οποίο το στατιστικό μοντέλο θα απαιτούσε από αυτόν μεγαλύτερες επιδόσεις.

Πηγή: muyinteresante.es