«Η οικολογική καινοτομία μπορεί να συμβάλει τόσο στην αναζωογόνηση της οικονομίας όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δεν είναι μόνο μια πολιτική για την βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, στο πλαίσιο συζήτησης, στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου για την έκθεση σχετικά με την οικολογική καινοτομία.

ecologo-2«Είναι σωστό που η Κομισιόν έχει προωθήσει την «Πρωτοβουλία Οικολογικής Καινοτομίας» και έχει χωριστό προϋπολογισμό για αυτήν. Η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να στηριχθεί. Αλλά χρειάζεται και μια στρατηγική ενσωμάτωσης της οικολογικής καινοτομίας στην πολιτική συνοχής της ΕΕ καθώς και στις περιφερειακές πολιτικές σε κάθε κράτος μέλος για την περίοδο 2014-2020 και μετά. Η οικολογική καινοτομία είναι και ένα κατάλληλο εργαλείο για να γίνει η οικονομία πιο αποτελεσματική, να μειωθούν τα κόστη των επιχειρήσεων σε μια εποχή που αυτό μετράει και να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά των χωρών».

Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε, επίσης, την Πέμπτη 30 Μαΐου, σε γεύμα εργασίας και συνομίλησε για τα θέματα οικολογικής καινοτομίας με 15 δημοσιογράφους από ευρωπαϊκά ΜΜΕ μεγάλης κυκλοφορίας που συμμετείχαν σε σχετικό σεμινάριο στις Βρυξέλλες που οργάνωσε η Κομισιόν. Στην συνάντηση είχαν προσκληθεί άλλοι δυο ευρωβουλευτές, ένας πράσινος και ένας από τους φιλελεύθερους.

Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι και εισηγητής εκ μέρους της ομάδας των Πράσινων για τα θέματα οικολογικής καινοτομίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 4 Ιουνίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος θα διοργανώσει ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης του Worldwatch Ιnstitute Ευρώπης με θέμα “Καινοτομία στις Επιχειρήσεις σε μια Ζωντανή Οικονομία – Business Innovation in a Living Economy”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε πρόσφατα την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2013 ύψους 31,5 εκατ. ευρώ για τις 45 καλύτερες προτάσεις οικολογικής καινοτομίας. Οι επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν προθεσμία έως τις 5 Σεπτεμβρίου του 2013 για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την άσκηση νέων περιβαλλοντικών λύσεων στην αγορά στους εξής 5 τομείς:

• ανακύκλωση υλικών

• νερό

• βιώσιμα προϊόντα οικοδόμησης

• πράσινη επιχειρηματικότητα

• Τρόφιμα και ποτά

Πηγή: energypress.gr