Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σημειώνονται το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη μετά από μια σχετικά ήρεμη νύχτα. Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση εκατοντάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Πόλης, όπου την Παρασκευή προκλήθηκαν ταραχές με πολλούς τραυματίες.

tumblr_mnpelftKRY1ste7qoo1_1280Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα “Ενωμένοι κατά του φασισμού” ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, καθώς προσπαθούν να διασχίσουν το δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Λίγο νωρίτερα διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στη συνοικία Μπεσίκτας, στις όχθες του Βοσπόρου, και αφού είχαν διασχίσει μια γέφυρα, σε μια προσπάθειά τους να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το κίνημα αυτό διαμαρτυρίας, από τα μεγαλύτερα κατά της κυβέρνησης, ξεκίνησε από μια διαδήλωση κατά ενός οικιστικού σχεδίου του δήμου της Κωνσταντινούπολης η οποία κατεστάλη βίαια προκαλώντας οργή και δεκάδες τραυματίες.

Bίντεο από τα επεισόδια της Παρασκευής:

Ενόχληση ΗΠΑ και ΕΕ για τα επεισόδια

Την ανησυχία τους για τα επεισόδια εξέφρασαν οι ΗΠΑ μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και η ΕΕ. «Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα, ασφάλεια, και ευημερία της Τουρκίας πρέπει να είναι εγγυημένες με την προστασία των βασικών ελευθεριών. Αυτό κάνουν οι διαδηλωτές. Οι ελευθερίες αυτές είναι πολύ σημαντικές για μια υγιή δημοκρατία» δήλωσε η Τζεν Πσάκι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Πσάκι εμμέσως προειδοποίησε για ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για τους αμερικανούς τουρίστες στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν στα πλέον τουριστικά σημεία, στα οποία είναι συγκεντρωμένα οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Στέφαν Φούλε Πέτερ Στάνο υπογράμμισε ότι η ελευθερία του συνέρχεσθαι πρέπει να προστατευθεί. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη. Καταδικάζουμε την υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας» σημείωσε ο Στάνο σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: skai.gr