Με μεγάλο θυμό υποδέχτηκαν οι Συντηρητικοί του κόμματος της Merkel τις δηλώσεις Hollande ότι το Παρίσι δε θα δεχθεί «συστάσεις» από την Κομισιόν αναφορικά με τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

French President Hollande welcomes German Chancellor Merkel at the Elysee Palace in ParisΟ Hollande δεσμεύθηκε την Πέμπτη να προβεί σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας της Γαλλίας, ωστόσο τόνισε ότι εναπόκειται στο Παρίσι και όχι στην Κομισιόν, να αποφασίσει τον τρόπο που θα εφαρμοσθούν αυτές.

Είπε ότι η Γαλλία θα δεσμευθεί στον στόχο της περί ισοσκελισμού του προϋπολογισμού της σε διαρθρωτικούς όρους μέχρι το 2017 και να επιτύχει τους ενδιάμεσους στόχους που της έθεσαν οι Βρυξέλλες, ωστόσο απέρριψε τις λεπτομερείς συστάσεις της Κομισιόν σχετικά με το τι να κάνει και τι να αποφύγει.

«Οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες και ο τρόπος που θα γίνει αποτελούν ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους, διαφορετικά δεν θα υπάρχει εθνική κυριαρχία», είπε ο Γάλλος ηγέτης.

«Πρέπει να υπάρξει κυριαρχία στην εφαρμογή. Η Κομισιόν κάνει συστάσεις, δεν λέει στα κράτη τι να κάνουν επί του πρακτέου».

Η Merkel, που αποκάλεσε τον Hollande «Francois Mitterrand» και εν συνεχεία το διόρθωσε, δεν σχολίασε άμεσα το θέμα ωστόσο τόνισε ότι δόθηκαν στη Γαλλία 2 χρόνια προκειμένου να πετύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματός της με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.

«Αυτά πάνε χέρι χέρι», είπε, σημειώνοντας ότι ήδη Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία έχουν προβεί σε βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Υποσχέσεις

Με το Βερολίνο να ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι η Γαλλία μπαίνει σε βαθύτερη ύφεση, οι σύμμαχοι της Merkel προειδοποίησαν ότι η στάση Hollande θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομίας της ευρωζώνης.

Την ημέρα επίσκεψής της στο Παρίσι, νέα στοιχεία έδειξαν ότι η ανεργία στη Γαλλία αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ 3,264,400 τον Απρίλιο. Ο Γάλλος Πρόεδρος υποσχέθηκε να αντιστρέψει τις τάσεις αυτές παρά τον σκεπτικισμό των οικονομολόγων.

«Δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν μια μεγάλη χώρα σαν την Γαλλία λέει ότι μπορεί να κάνει ό, τι θέλει», τόνισε ο Michael Fuchs, αναπληρωτής αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Merkel (Χριστιανοδημοκράτες).

«Εάν μια χώρα στην ΕΕ και την ευρωζώνη θεωρεί πως δεν χρειάζεται να τηρήσει τις υποσχέσεις της, αυτό είναι ανησυχητικό», πρόσθεσε.

Ο Norbert Barthle, εκπρόσωπος του κόμματος σε ζητήματα προϋπολογισμού, κατηγόρησε τον Hollande, ότι παίζει παιχνίδια με το εγχώριο κοινό.

Τόνισε ότι η Κομισιόν ήταν ήδη πολύ γενναιόδωρη με το να δώσει στη Γαλλία δύο ακόμα χρόνια προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της στο 3%.

«Η Γαλλία δε θα είναι σε θέση να έχει μια τέτοια επιείκεια ξανά», είπε.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr