Σε πρόταση έκπληξη για κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής πριν τις Ευρωεκλογές, προέβη η Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes.

mobile payment e-Money e-paymentΕίπε επίσης ότι οι διαχειριστές κινητών δικτύων δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να μπλοκάρουν υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών όπως το Skype.

Μιλώντας στην Ευρωβουλή, η Kroes είπε ότι θέλει οι Ευρωπαίοι να μπορούν να δουν τι κάνει η ΕΕ για αυτούς ενόψει των Ευρωεκλογών 22-25 Μαΐου του 2014.

«Θα με βοηθήσετε να χτίσουμε κάτι εξαιρετικό από τώρα μέχρι τις Ευρωεκλογές;», ρώτησε τους ευρωβουλευτές. «Θέλω να δείξουμε στους πολίτες ότι η ΕΕ σχετίζεται με τη ζωή τους. Θέλω να μπορείτε να πάτε στους ψηφοφόρους σας και να τους πείτε ότι μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος στα κόστη των κλήσεων περιαγωγής».

Η Kroes τόνισε ότι η Κομισιόν μπορεί να καταθέσει ένα «πλήρες και τελικό» νομοθετικό πακέτο που θα καταργεί τις χρεώσεις περιαγωγής «περίπου το Πάσχα του 2014».

Η πρόταση της Επιτρόπου πάει ακόμη παραπέρα συγκριτικά με τις προσπάθειες της Κομισιόν να θέσει ανώτατα όρια στις χρεώσεις περιαγωγής.

Χτίζοντας μια γέφυρα με τους πολίτες

Η Kroes, που δε θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές, τόνισε ότι θέλει «να μοιραστεί με τους ευρωβουλευτές όλη τη δόξα» για να «χτιστεί μια γέφυρα» με τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους.

Είπε πως η πρόταση θα μπορούσε να αγγίξει τους νέους της Ευρώπης- «τη γενιά που θέλει περισσότερο να είναι συνδεδεμένη αλλά ψηφίζει στα χαμηλότερα ποσοστά».

«Εάν το κάνουμε σωστά, τότε οι ψηφιακές συνδέσεις θα μπορούν να φέρουν πολιτικές συνδέσεις. Ο ψηφιακός παράγοντας μπορεί να προκαλέσει κοινωνικούς… είτε τον χρειάζονται για ταξίδια, εμπόριο ή συναλλαγές- οι λαοί μας χρειάζονται αυτή τη μεταρρύθμιση», υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου, Ryan Heath, τόνισε ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δε θα αντιταχθούν σε μια τέτοια πρόταση καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση.

Στελέχη εταιρειών τηλεπικοινωνιών είχαν πει στην Kroes ότι έσφαλαν όταν αντιτάχθηκαν στην επιβολή ανώτατων ορίων χρεώσεων για τις κλήσεις περιαγωγής, τόνισε ο Heath.

«Είναι μια περίπτωση win-win. Δεν αποτελεί συνολικό σοκ για τις εταιρείες», είπε.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ίσως δεν πειστούν τόσο εύκολα για μια τέτοια κίνηση εγγύησης της ουδετερότητας του δικτύου, που θα σημαίνει τέλος στους περιορισμούς στις υπηρεσίες επικοινωνιών του διαδικτύου.

Η αρχή της ουδετερότητας σημαίνει ότι κανένας πάροχος δεν μπορεί να δώσει προτεραιότητα κυκλοφορίας στο διαδίκτυο για οικονομικούς λόγους. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τουλάχιστον 20%, και δυνητικά μέχρι και το ήμισυ των Ευρωπαίων χρηστών ευρυζωνικών συνδέσεων, έχουν συμβόλαια που επιτρέπουν στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να περιορίζουν τις υπηρεσίες επικοινωνιών peer to peer ή διαμοίρασης αρχείων (file sharing). Περίπου το 20% των παρόχων σταθερής επικοινωνίας επιβάλλει περιορισμούς που μειώνουν την ταχύτητα πρόσβασης στο διαδικτύο.

Οι εταιρείες που μπλοκάρουν υπηρεσίες όπως το Skype «θα πρέπει πραγματικά να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό», είπε ο Health. «Δε θα μπορούν πλέον να μπλοκάρουν το Skype γιατί τους βολεύει. Αυτό δε θα τους προκαλέσει κόστος, αλλά θα βοηθήσει περισσότερες εταιρείες από ό, τι θα πλήξει».

Πηγή: euractiv.gr