Με μόλις 115 μόνιμους κατοίκους και σε απόσταση με το πλοίο από τη Νάξο μία ώρα, η Ηρακλειά θα σας προσφέρει ήσυχες διακοπές, σε ένα παραδοσιακό, νησιώτικο περιβάλλον, με πεντακάθαρες θάλασσες. Στο νησί υπάρχουν δύο οικισμοί, ο Άγιος Γεώργιος, που είναι το λιμάνι, και η Παναγιά (Χώρα), που ενώνονται με ασφαλτόδρομο 4 χιλιομέτρων και με ένα πουλμανάκι που κάνει συχνά δρομολόγια.

24335-53867Πού να κολυμπήσεις

Το κύριο χαρακτηριστικό των παραλιών της Ηρακλειάς είναι η ηρεμία τους, καθώς τα γύρω μεγάλα νησιά λειτουργούν και ως «κυματοθραύστες». Στην πλειψηφία τους είναι ρηχές, κατάλληλες και για οικογένειες. Εάν ψάχνετε αμμουδιά κατευθυνθείτε προς τις παραλίες Λιβάδι, Άγιος Γεώργιος (εδώ κατασκηνώνουν και free campers), Βορεινή Σπηλιά, Αλημιά. Εάν προτιμάτε το βότσαλο, προτιμήστε τις Καρβουνόλακκος και Αμούδι.

Πού να φας

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να γνωρίζετε τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, τα οποία είναι το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, η η ξυνομυζήθρα, το ανθότυρο και η φάβα. Επίσης, υπάρχουν αρκετά ντόπια κρέατα και φρέσκα ψάρια που βγαίνουν καθημερινά με τα καΐκια. Θα βρείτε αρκετά ταβερνάκια, ενδεικτικά προτείνουμε Το Περιγιάλι (71118), για φρέσκο ψάρι από το καΐκι του καταστήματος, και το Στέκι (71579), για ντόπια κρέατα και τυριά και τοπική φάβα, ενώ το ψωμί σας θα είναι από τον παραδοσιακό φούρνο με ξύλα.

Πού να μείνεις

Στην Ηρακλειά δεν χωράνε πολυτέλειες. Όλα όμως τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι περιποιημένα και καθαρά, με τις ωραίες νησιωτικές αυλές τους. Πάλι ενδεικτικά: Ηλιοβασίλεμα (71486), Αλεξάνδρα (71482), Maria’s Studios (77007), Άγγελος (71486).

Κωδικός: 22850

Λιμεναρχείο: 22300

(Νάξος)

Κοινότητα: 71545

Πρώτες Βοήθειες: 71388

Πηγή: athensvoice.gr