Οι πρακτικές των υποψηφίων κρατών για ένταξη στην ΕΕ πρέπει να αποτελούν κριτήριο για την επιλογή των πόλεών τους ως «Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες», σύμφωνα με σχετικό ψήφισμα χθες (29 Μαΐου) στην επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο θεσμός «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985, ύστερα από πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, και προσφέρει στις ευρωπαϊκές πόλεις την ευκαιρία να παρουσιάσουν ένα μονοετές πολιτιστικό πρόγραμμα το οποίο καταδεικνύει τον πλούτο, την πολυμορφία και τα κοινά χαρακτηριστικά των πολιτισμών της Ευρώπης (Δείτε Ιστορικό).

Μόνο τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να επιλεγεί και πόλη μη κράτους μέλους της ΕΕ, όπως έγινε με την Κωνσταντινούπολη το 2010, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, η επιλογή της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας γίνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού προηγηθεί η εισήγηση μιας επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα πολιτισμού. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν η οποία και βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωβουλής και Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα επιλέγεται από την Κομισιόν ύστερα από εισήγηση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

«Μήνυμα» στα Σκόπια;

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης της Ευρωβουλής, σχετικά με έκθεση για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη 2020 έως 2033, εγκρίθηκε η τροπολογία που εισηγήθηκε ο Έλληνας ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου, η οποία και συνδέει τις πρακτικές των υποψήφιων κρατών μελών στην ΕΕ με την τελική επιλογή των πόλεών τους ως Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες.

«Όσον αφορά στις πόλεις των υποψήφιων και των δυνάμει υποψήφιων χωρών, τα μεμονωμένα στοιχεία της υποψηφιότητας πρέπει να συνάδουν με το κεκτημένο της Ένωσης και να σέβονται τα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της», αναφέρει η τροπολογία.

«Πρόκειται για σημαντική προσθήκη με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Είναι απαράδεκτο την ώρα που υποψήφια προς ένταξη κράτη μέλη σφετερίζονται εθνικά σύμβολα, αμφισβητούν πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά και στοιχεία άλλων κρατών, να διεκδικούν για μία πόλη τους τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Παπανικολάου, προσθέτοντας: «Ο θεσμός αυτός προκρίνει την αλληλεγγύη, την αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό. Η συγκεκριμένη τροπολογία προσθέτει το αυτονόητο. Όσοι δεν σέβονται τις βασικές αρχές και αξίες της Ε.Ε. δεν έχουν δικαίωμα να ηγούνται ευρωπαϊκών πολιτιστικών πρωτοβουλιών».

Μετά την πρώτη ανάγνωση και το πράσινο φως της Ευρωβουλής, η εν λόγω έκθεση χρειάζεται την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εν συνεχεία να περάσει από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σαράντης Μιχαλόπουλος

Πηγή: euractiv.gr