Υπογράφονται αύριο, Πέμπτη 30 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, τα Τοπικά Προγράµµατα Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών (LEADER Αλιείας), που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία 2007-2013», ανάμεσα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και εκπροσώπους των Ομάδων Τοπικής Δράσης Εύβοιας και Χίου, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου.

fishing_leaderΚατά την υπογραφή των LEADER Αλιείας θα παρευρεθούν επίσης Βουλευτές των δύο Νομών, αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί αυτά τα αναπτυξιακά προγράμματα, με κύριο γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών, καθώς συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Στα τοπικά προγράμματα περιλαμβάνονται επενδύσεις για την ίδρυση ή και εκσυγχρονισμό πολύ µμικρών επιχειρήσεων σε επιλεγμένους τομείς, που πληρούν ανάλογα µε τον τοµέα της επένδυσης τις ελάχιστες προϋποθέσεις σχετικά µε το περιβάλλον, την υγιεινή µε σκοπό την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται αποκλειστικά µε τον τοµέα της αλιείας ενώ η συνδρομή θα χορηγείται, κατά προτεραιότητα, σε περιοχές µε µικρές κοινότητες αλιέων, ή στις οποίες η αλιεία φθίνει, ή µε χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού.

Ο προϋπολογισμός του Leader Αλιείας της Εύβοιας είναι ύψους 4.690.000 ευρώ και αφορά σε περιοχές της Ν. Εύβοιας και της Σκύρου με ποσοστό χρηματοδότησης 27% από δημόσιες επενδύσεις και 73% από ιδιωτικές. Αντίστοιχα, το Leader Αλιείας της Χίου είναι προϋπολογισμού ύψους 4.600.000 ευρώ και αφορά σε περιοχές της Κεντρικής και Β. Χίου, καθώς και στα νησιά Ψαρά και Οινούσσες και το ποσοστό χρηματοδότησης είναι 28% από δημόσιες επενδύσεις και 72% από ιδιωτικές.