Ο θεατρολόγος και ηθοποιός Γιάννης Βούρος, ορίστηκε σήμερα, με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα, νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

vourosΟ κ.Βούρος (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) που θα είναι ο 16ος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ (από την ίδρυσή του το 1961) αναλαμβάνει τη θέση την οποία μέχρι την περασμένη εβδομάδα κατείχε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης.

Ο κ.Χατζάκης παραιτήθηκε από τη θέση του (η θητεία του έληγε τυπικά στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου) προκειμένου να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού θεάτρου.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ.Χατζάκης επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου σκηνοθετεί για το ΚΘΒΕ την καλοκαιρινή παράσταση με το έργο “Ειρήνη” του Αριστοφάνη.

Η …ειρήνη φαίνεται να …επιστρέφει πέραν των καλοκαιρινών σκηνών και στα παρασκήνια του ΚΘΒΕ όπου οι ηθοποιοί – ή μερίδα εξ αυτών- κατέβασαν χθες (28 Μαΐου -μέρα και τυπικής λήξης της θητείας του Διοικητικού συμβουλίου) το πανό στο οποίο ανέγραφαν μάλλον αντιαισθητικά την προτροπή “Τρικούκη φύγε τώρα” αλλά η αισθητική της πρόσοψης του θεάτρου και του κέντρου της πόλης (το θέατρο της ΕΜΣ βρίσκεται απέναντι από το Λευκό Πύργο και το πανό ήταν κρεμασμένο πάνω ακριβώς στην προμετωπίδα του θεάτρου καλύπτοντας τους τίτλους των έργων που παίζονται αυτή την περίοδο στη δεύτερη κρατική σκηνή) επλήγη και πάλι.

Το πανό με την προτροπή “φύγε” αντικαταστάθηκε με ένα άλλο (με κόκκινα αυτή τη φορά γράμματα κι όχι μαύρα όπως το προηγούμενο της …αποπομπής) στο οποίο αναγράφεται “Σωτήρη Χατζάκη ευχαριστούμε για όσα έκανες” .

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή των ηθοποιών “διαχωρίζει -αν όχι τη θέση- την “αισθητική των μελών της με την κίνηση αυτή μερίδας ηθοποιών”.

“Σε σχέση με την αυθαίρετη κίνηση μερίδας ηθοποιών οι οποίοι ανάρτησαν ευχαριστήριο πανό προς τον απερχόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή, η αντιπροσωπευτική Επιτροπή των ηθοποιών του ΚΘΒΕ οφείλει να δηλώσει πως “Υπερβολές αυτού του τύπου έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με την αισθητική μας και τις αρχές μας. Αυτή καθεαυτή η πράξη υποβαθμίζει το μέγεθος της εκτίμησης στο πρόσωπο του απερχόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή” τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση οι ηθοποιοί σπεύδουν παρ΄ όλα αυτά να διευκρινίσουν ότι “Η αντίρρησή μας σ’ αυτόν τον πομπώδη τρόπο έκφρασης δεν συνεπάγεται διαφορετικά συναισθήματα από μεριάς μας απέναντι στο Σωτήρη Χατζάκη”.

Της ανακοίνωσης του Υπουργείου για την τοποθέτηση στη θέση του απερχόμενου κ.Χατζάκη (διορισθέντα ήδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου) του ηθοποιού κ.Βούρου, δεν ακολούθησε νέα ανάρτηση πανό για την υποδοχή του…

Τις επόμενες μέρες αναμένεται και η ανακοίνωση της σύνθεσης του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΒΕ καθώς η θητεία του απερχόμενου (με πρόεδρο τον κ.Μάκη Τρικούκη) έληξε χθες 28 Μαΐου.

Πηγή: skai.gr