Οι κάτοικοι μιας πόλης της νοτιοδυτικής Κίνας πρέπει στο εξής να δηλώνουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους για να αγοράσουν ένα απλό λευκό μπλουζάκι, καθώς οι αρχές εκφράζουν φόβο μήπως το χρησιμοποιήσουν ως ένα μέσο για να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε σχέδιο κατασκευής χημικού εργοστασίου στην περιοχή.

white_t_shirt white_tt_shhirtΟι νέοι περιοριστικοί κανονισμοί στην μητρόπολη της Κουνμίνγκ και στη γειτονική πόλη Ανίνγκ, αφορούν επίσης τα τυπογραφεία και τα φωτοτυπικά καταστήματα, διευκρινίζει η εφημερίδα Global Times.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι που επιθυμούν να κάνουν μια φωτοτυπία ή να αγοράσουν ένα λευκό t-shirt πρέπει να εγγραφούν σε κατάλογο παρουσιάζοντας την ταυτότητά τους, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τουλάχιστον δύο φορές τον Μάιο στην Κουνμίνγκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γιουνάν, για να διαμαρτυρηθούν κατά του σχεδίου κατασκευής εργοστασίου για την παραγωγή παραξυλενίου. Το τοξικό αυτό πετροχημικό προϊόν χρησιμοποιείται για την κατασκευή υφασμάτων.

Δύο φωτοτυπικά καταστήματα απαντώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσαν εμμέσως τις πιέσεις που ασκούνται στους πολέμιους του επίμαχου σχεδίου, λέγοντας ότι τα καταστήματα αυτά αρνούνται να φωτοτυπήσουν υλικό που καταγγέλλει το σχέδιο κατασκευής του εργοστασίου.

Στην Κίνα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διαδηλώσεις κατά των εργοστασίων παραξυλενίου τα τελευταία χρόνια.

Οι αρχές της παράκτιας πόλης Σιαμέν, στη νοτιοανατολική Κίνα, ακύρωσαν σχέδιο κατασκευής εργοστασίου παραξυλενίου ύστερα από διαδηλώσεις στις οποίες μετείχαν χιλιάδες κάτοικοι το 2007.

Μια άλλη διαδήλωση στη βορειοδυτική πόλη Νταλιάν είχε οδηγήσει τις τοπικές αρχές να λάβουν αντίστοιχη απόφαση το 2011.

Πηγή : skai.gr