Προειδοποίηση ότι χάνουν τον χρόνο τους προσπαθώντας να τον πείσουν να αποσύρει τα σχέδια περί επιβολής τιμωρητικών δασμών στα κινεζικά ηλιακά πάνελ, έστειλε στην Κίνα και στα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη ο Επίτροπος Εμπορίου, Karel De Gucht.

Karel De Gucht--621x414Η Κομισιόν κατηγορεί την Κίνα ότι πουλά στην Ευρώπη φθηνά ηλιακά πάνελ κάτω από το κόστος παραγωγής και προτίθεται να επιβάλει δασμούς.

Η κίνηση της Κομισιόν έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του Πεκίνου ενώ έχουν προκύψει και διαφορές μεταξύ των Κρατών Μελών για το θέμα, προαναγγέλλοντας μια εσωτερική διαμάχη αναφορικά με το πώς θα απαντήσει η ΕΕ στις κινεζικές εμπορικές πρακτικές.

Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών, με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Βρετανία, αντιτίθεται στα σχέδια του Gucht περί επιβολής δασμών ύψους 47% από τον επόμενο μήνα στα κινεζικά ηλιακά πάνελ, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Ο De Gucht, που τη Δευτέρα συνάντησε τον Κινέζο υφυπουργό εμπορίου Zhong Shan στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε μεγάλη αντίδραση μεταξύ των κρατών μελών, ωστόσο είπε ότι κάποιες κυβερνήσεις εξαρτώνται ξεκάθαρα από το Πεκίνο.

Οι Κινέζοι «δε θα με εντυπωσιάσουν πιέζοντας τα κράτη μέλη», είπε ο De Gucht στην Επιτροπή Εμπορίου της Ευρωβουλής την Τρίτη (28 Μαΐου).

«Δε θα μπορούσα να νοιαστώ λιγότερο ακόμη και εάν αυτό συμβαίνει με το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο κράτος στον κόσμο. Για μένα είναι το ίδιο. Επομένως, μπορούν να προσπαθήσουν να ασκήσουν πιέσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά θα χάσουν τον χρόνο τους προσπαθώντας να κάνουν το ίδιο και με μένα», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Η μεγαλύτερη εμπορική πρόκληση

Η υπόθεση των ηλιακών πάνελ συνιστά την μεγαλύτερη υπόθεση εμπορίου που αναλαμβάνει η Κομισιόν, με περίπου €21 δις πωλήσεις κινεζικών ηλιακών πάνελ στην ΕΕ. Η διαίρεση μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών μελών, καθώς και μεταξύ των «27», βάζει στις Βρυξέλλες ένα μεγάλο τεστ αναφορικά με τον τρόπο που θα διαχειριστεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

Γαλλία και Ιταλία υποστηρίζουν τον De Gucht και λένε ότι η άνοδος της Κίνας στην παραγωγή ηλιακών πάνελ- πάνω από τη συνολική παγκόσμια ζήτηση- δε θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την παράνομη κρατική υποστήριξη. Θεωρούν πως η κινεζική υπερβολική παραγωγή έχει προκαλέσει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην ΕΕ.

Ωστόσο χώρες σαν την Γερμανία, τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία αντιτίθενται στην επιβολή δασμών στα ηλιακά πάνελ, φοβούμενες αντίποινα από την Κίνα, όπως ο αποκλεισμός τους από την τεράστια αγορά της.

Κινέζοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες είπαν σε δήλωσή τους τη Δευτέρα ότι εάν η Κομισιόν επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς, «η κινεζική κυβέρνηση δεν θα μείνει στο περιθώριο, αλλά θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί το εθνικό συμφέρον».

Πηγή: euractiv.gr