Ο αριθμός των χωρών που παρακάμπτουν τους κανόνες και επιτρέπουν σε κατασκόπους και κρατικές αρχές να πραγματοποιούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξάνεται, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια νέα διεθνή σύμβαση, τόνισε στην EurActiv επικεφαλής ασφαλείας σε μεγάλη κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Image hacker_pc.jpg«Είμαι ολοένα και πιο ανήσυχος βλέποντας όλο και πιο πολλές χώρες να λένε ότι θέλουν οι υπηρεσίες δικαιοσύνης, η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες […] να μπορούν να κατασκοπεύουν τους ανθρώπους», είπε ο John Suffolk, κορυφαίος αξιωματούχος για τον κυβερνοχώρο στην εταιρεία Huawei.

Η δικαιολόγηση των επιθέσεων «επικίνδυνη»

«Ωστόσο όσο αυτό γίνεται κανόνας, τότε μεταβαίνεις στο επόμενο επίπεδο που είναι η κλιμάκωση. Το θέμα δεν είναι ότι τις κάνουν τα κράτη (κρατικές κυβερνοεπιθέσεις), αλλά ότι τις νομιμοποιούν, που σημαίνει ότι το επόμενο θα είναι να αποδεχθούν κάτι περισσότερο», τόνισε.

«Πρέπει να υπάρξει μια διεθνής σύμβαση όπου θα προβλέπεται σαφής συμφωνία να μην γίνεται αυτό. Χρειαζόμαστε μια σύμβαση».

Η παρέμβαση του επικεφαλής ασφαλείας μιας μεγάλης κινεζικής εταιρείας έρχεται σε μια στιγμή, όπου οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας έχουν κλιμακωθεί.

Μια πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης κατηγόρησε την κινεζική κυβέρνηση και τον στρατό ότι στοχοποιούν τα κομπιούτερ της αμερικανικής κυβέρνησης ως μέρος μιας εκστρατείας «διαδικτυακής κατασκοπείας».

«Αβάσιμες» κατηγορίες

Η Κίνα απέρριψε την έκθεση χαρακτηρίζοντάς την «αβάσιμη», λέγοντας παράλληλα ότι πρόκειται για απόδειξη της βλαβερούς «δυσπιστίας των ΗΠΑ».

Πέρυσι οι New York Times ανέφεραν ότι «οι ΗΠΑ αναπτύσσει ταχέως τις δυνατότητές της για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων και για να περάσουν οι ίδιες στην επίθεση».

Η έκθεση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Barack Obama είχε επίγνωση ότι η υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κυβερνοεπιθέσεις στο Ιράν – με την κωδική ονομασία «Ολυμπιακοί Αγώνες» – ήταν «για να φέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε νέο έδαφος, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του με την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων στη δεκαετία του 1940 και των διηπειρωτικών βλημάτων στη δεκαετία του 1950».

Σχολιάζοντας την εύθραυστη σχέση ΗΠΑ-Κίνας στον κυβερνοχώρο, είπε: «Έχει επεκταθεί περαιτέρω από την κυβερνητική βάση, υπάρχει πλέον δημόσια συζήτηση για αυτό. Είμαι οπαδός της διπλωματίας: ήσυχες συζητήσεις σε ήσυχα δωμάτια, λύνοντας τα προβλήματα. Οι στιγμές γίνονται πολιτικές, όταν έρχεται το συναίσθημα και όχι η νηφαλιότητα».

Πηγή: euractiv.gr