Το ξέρω. Στο άκουσμα του ονόματός της και μόνο σου έρχονται στο μυαλό τάματα και Δεκαπενταύγουστος. Να ξέρεις, όμως, ότι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων έχει πολλά ακόμα να σου προσφέρει, όπως όμορφες παραλίες, γραφικά χωριά, νησιωτική φύση.

24320-53851Τι να δεις

Στον Πύργο, αφού δεις το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά περιηγήσου στα στενά δρομάκια του και ξαπόστασε στην πλατεία κάτω από το μεγάλο πλάτανο. Να πιεις καφέ στον Πάνορμο και να επισκεφτείς την πανέμορφη πρώην σχολή των Ουρσουλινών στα Λουτρά. Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς τον Ταραμπάδο, την κοιλάδα με τους Περιστεριώνες που βρίσκονται εκεί από το 16ο αιώνα, καθώς και τα Υστέρνια, το χωριό των γλυπτών. Επισκέψου τα μουσεία του νησιού (Σπίτι – Μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, Μαρμαροτεχνίας, Πανορμιτών Καλλιτεχνών), καθώς επίσης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Κώστας Τσόκλης». Να παρακολουθήσεις το 3ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου «Κοινωνία των (δε)κάτων», στις 26-28/7, με 19 συγγραφείς και ποιητές από 14 χώρες.

Πού να κολυμπήσεις

Αν είσαι τυχερός και δεν σε πιάσει η τραμουντάνα, το νησί έχει αρκετές όμορφες παραλίες να σου προσφέρει. Μία από αυτές, η Λιβάδα. Βοτσαλάκι, ποταμάκι που εκβάλει και βαθιά αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα. Ο Άγιος Φωκάς, η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη παραλία, λίγα μόλις λεπτά πεζή από τη Xώρα, είναι ιδανική για κολύμπι. Συνδυάζει άμμο με βότσαλα και ο ίσκιος της προσφέρεται είτε από αρμυρίκια είτε από πεύκα. Στον Σταυρό έχει εστιατόρια και καφέ, κι αν πας στα Κιόνια απέναντι βλέπεις τη Σύρο. Εκεί τριγύρω έχει και μικρά απόμερα κολπάκια, όπου μπορείς βγάλεις και το μαγιό σου αν θέλεις. Στα βόρεια, η παραλία της Ρόχαρης είναι οργανωμένη και κοντά στο όμορφο χωριό Πάνορμος. Για πιο ήσυχα και απόμερα δοκίμασε τις παραλίες Άγιος Πέτρος και Άγιος Ρωμανός, που έχουν ψιλή άμμο και καθαρά κρύα νερά, ενώ αν προτιμάς απέραντη αμμουδιά η Παχιά ΄Αμμος είναι η παραλία που ψάχνεις.

Πού να μείνεις 

Στη Xώρα: Στο ξενοδοχείο Αγέρι (25940), 200 μέτρα από το λιμάνι. Στο Tήνιον (22261), νεοκλασικό και ανακαινισµένο ξενοδοχείο τριών αστέρων στην καρδιά της πόλης. Στον Άγιο Φωκά: Golden Beach (22579), ήσυχα δωµάτια πάνω στην παραλία µε φροντισµένους κήπους και πισίνα. Camping Tinos (22344), οργανωµένο κάμπινγκ και με εξοπλισμένα bungalows. Στην περιοχή του Άγιου Ιωάννη Πόρτο: Porto Vlastos (25229), επιπλωμένα διαμερίσματα μία ανάσα από την παραλία. Cavos (24224), τετράστερα κομφόρ, σε άνετα διαμερίσµατα πάνω στην παραλία. Porto Tango (24411), γνωστό ξενοδοχείο, Α΄ κατηγορίας, µε άνετα, καλόγουστα διαµερίσµατα κοντά στη θάλασσα.

Πού να φας

Στη Χώρα, στο Ήταν ένα μικρό καράβι, για πειραγμένη ελληνική κουζίνα βασισμένη σε τοπικά προϊόντα. Σταθερή αξία είναι η ψαροταβέρνα Άγκυρα στην Παλλάδα. Στα Κιόνια, στα Τσαμπιά για προσεγμένη ελληνική κουζίνα. Στα Υστέρνια, μετά το μπάνιο, για «στροφλιές» και χειροποίητους μεζέδες και ποικιλίες στο Μαγαζί του Μάρκου και της Βαγγελιώς. Στον όρµο Πανόρµου «χειροποίητες» γεύσεις θα βρεις στην  Άγονη Γραµµή, τον Mαΐστρο και τον Mάρκο. Στον Tριαντάρο, στις Λεύκες για ντόπιο κρέας.

Πού να διασκεδάσεις

Στο νησί υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση για όλα τα γούστα. Ξεκινάμε με μπίρα στον Κουρσάρο, mojito με τέλεια θέα στον Κάκτο και ποτό στο Sivila. Για clubbing στον Αργοναύτη, στον Πυρσό, σε όλα τα μαγαζάκια στα στενά της πόλης.

Tήνος

Κωδικός: 22830
Αστυνοµία: 22255
Λιµεναρχείο: 22220
∆ήµος: (22833) 60100
Πρώτες Βοήθειες: (22833) 60000

Πηγή: athensvoice.gr