Πού να κολυμπήσεις. Η πιο γνωστή οργανωμένη παραλία της Χίου είναι ο Καρφάς, και λόγω ομορφιάς και λόγω μικρής απόστασης από την πόλη. Στο ίδιο στιλ και ο κοντινός Μέγας Λιμνιώνας, που τον προτιμούν και οι ντόπιοι. Προς τα βόρεια, η Δασκαλόπετρα έχει λευκό βότσαλο, ενώ και τα Γλαροπούλια, κοντά στη Λαγκάδα, αξίζουν βουτιές.

24338-53870Συνεχίζοντας προς Καρδάμυλα, σε περιμένουν οι παραλίες του Γιόσσονα και του Ναγού. Στα βορειοδυτικά και κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι βρίσκονται οι παραλίες της Αγίας Μαρκέλλας, των Λιμνιών και του Μάναγρου. Στα δυτικά, το Λιθί έχει αμμουδιά που χωράνε όλοι και νερά ρηχά για τα παιδιά. Ανάμεσα στα Λιμνιά και το Λιθί κρύβεται και η Ελίντα, επίσης εξαιρετική παραλία. Στο νότο σε περιμένουν τα Κάτω Φανά, ενώ νοτιοανατολικά θα βρεις… θάλασσες «αγίων»: Αγία Φωτεινή, Άγιος Αιμιλιανός και Αγία Φωτιά είναι λευκές, βοτσαλώδεις και με όλα τα κομφόρ. Την «αγία τριάδα» συμπληρώνουν οι Κώμη (με αμμόλοφους), Βρουλίδια και Εμπορειός (ή, αλλιώς, και Μαύρα Βόλια).


Πού να μείνεις 

Στο παραδοσιακό ξενοδοχείο Μουζάλικο (31624) στον Κάμπο. Στο Mesta Medieval Castle Suites(76345) στα Μεστά. Για μέσα στην πόλη μια καλή επιλογή είναι το Chandris Hotel (44401-3). Στον Καρφά επιλογή πολλών αστέρων είναι το Aegean Dream Hotel (33471). Το Lithos Homes (693 6690185) βρίσκεται στη Βολισσό, ενώ επίσης για «παράδοση» καταστάσεις οι παραδοσιακές κατοικίεςΣπήλια (22720 22933, 22823) δεσπόζουν στο ψηλότερο σημείο του οικισμού, στα Καρδάμυλα.

Πού να φας 
Καταρχάς όπου και να φας, θα φας καλά. Φρέσκο ψάρι, σαρδέλα κολυμπητή, καλά κρέατα, γίδα, χερίσια μακαρόνια, χορτόπιτες, χορτοκεφτέδες και πεντανόστιμα μαγειρευτά θα βρεις στις περισσότερες ταβέρνες του νησιού. Το χιώτικο ούζο συνοδεύει το γεύμα και πάει με όλα. Ο «Χότζας» είναι η πιο παλιά ταβέρνα του νησιού με εκπληκτικό φαγητό. Στα Θυμιανά το Ρούσικο έχει εξαιρετική τοπική κουζίνα. Άλλες επιλογές, ο Περικλής, ο Πύργος, η Φάμπρικα. Στις πλατείες των ορεινών χωριών βρίσκεις τις καλύτερες και παραδοσιακότερες λιχουδιές, οπότε δοκίμασε τα Μεστά και τα Αρμόλια. Αν βαρεθείς τα ελληνικά πιάτα της ταβέρνας, τα εστιατόρια που ξεχωρίζουν είναι τα ιταλικάLa Bussola και Αλάτι και Πιπέρι.

Πού να διασκεδάσεις

Για νυχτερινή έξοδο και clubbing φέτος δεσπόζουν τα ΒαρελάδικοCosmoBarcode (όπου μπορείς να δεις τον Μιχάλη Ρακιντζή), SuenoRemezzo και Metropolis. Το μεγάλο κέφι πάντως το συναντάς στα πανηγύρια, όπως το δεκαπενταύγουστο στο Πυργί, όπου γίνεται το σώσε και θα έχεις την ευκαιρία να μυηθείς στα βήματα του τοπικού χορού «πυργούτσικος». Εκεί θα μάθεις γιατί οι Χιώτες πηγαίνουν δυο-δυο: πρόσεξε πώς χορεύουν!

Τι να ψωνίσεις
Μαστίχα μυρωδάτη σε όλες τις εκδοχές και χρηστικές παραμέτρους της. Τοπικό ούζο και γλυκά του κουταλιού και του ταψιού: δοκίμασε και στη συνέχεια αγόρασε γλυκό από ανθό λεμονιάς στον Κόρακα. Σούµα (τσίπουρο από σύκα) και λικέρ διαφόρων γεύσεων. Επίσης, κεραμικά και πήλινα αριστουργήματα από τα Αρμόλια και την Κέραμο, είδη λαϊκής τέχνης και υφαντά από τις γυναίκες του νησιού, τσάι του βουνού και βότανα. Μην κλέψεις μαύρα βόλια από τον Εμπορειό, θα αδειάσει η παραλία…

Κωδικός: 22710
Αστυνομία: 81535
Λιμεναρχείο: 44433
Δήμος: 44383
Πρώτες βοήθειες: 44302

Πηγή: athensvoice.gr