Η Ικαρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έκταση, και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 10.000 κατοίκους περίπου. Σε αντίθεση με άλλα νησιά του Αιγαίου ο κόσμος δεν συγκεντρώνεται σ’ ένα αστικό κέντρο ή στο λιμάνι – είναι αραιοκατοικημένο (70 οικισμοί).

24334-53866Το τοπίο παρουσιάζει αντιθέσεις. Εκεί που βλέπεις καταπράσινες πλαγιές από βλάστηση, κουμαριές, πρίνους και πευκοδάση, ξάφνου εμφανίζει έρημο με γυμνούς απότομους βράχους. Μεταξύ πολλών άλλων (π.χ. τα δύο φράγματα νερού) αξίζει να επισκεφτείτε στα δυτικά του νησιού το αρχαίο Δρυοδάσος αριάς, το δάσος του Ράντη. Ένα από τα σπανιότερα χαρακτηριστικά μεσογειακά προϊστορικά δάση, που μετρά ίσως τα περισσότερα χρόνια ζωής δάσους αριάς στα Βαλκάνια και απειλείται άμεσα από φυσικούς παράγοντες καταστροφής λόγω του μη καθεστώτος προστασίας.

Χιλιάδες λουόμενοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί για ιαματικό τουρισμό (λουτροθεραπεία). Οι φυσικές πηγές της Ικαρίας θεωρούνται από τις ποιο δυνατές ραδιενεργές αλιπηγές του κόσμου – συγκρίνονται με της Κίνας και της Ιταλίας. Στο νότιο μέρος υπάρχουν τέσσερα υδροθεραπευτήρια εκ τον οποίων το ένα έχει σάουνα, χαμάμ και υδρομασάζ. Πριν λίγα χρόνια η Ικαρία συμπεριλήφθηκε στις «μπλε ζώνες», τις περιοχές του κόσμου με τη μεγαλύτερη μακροζωία, με αποτέλεσμα να γίνει δημοφιλής μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και να μιλούν όλοι για αυτό.

Ένα από τα… εξαγώγιμα προϊόντα της είναι τα φημισμένα πανηγύρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: στις 15/8 έχει 11 πανηγύρια σε όλο το νησί.

Ακόμα και αν ο Διόνυσος δεν έχει επισημοποιηθεί ότι ξεκίνησε από την Ικαρία, σίγουρο είναι ότι οι διθυραμβικές γιορτές ανήκουν στο νησί και για να σιγουρευτείτε αρκεί ένα ποτήρι πράμνειος οίνος, κρασί που προέρχεται από την καρδιά της Ικαρίας. Παρασκευάζεται ακριβώς το ίδιο από την εποχή που αναφέρθηκε στην Ιλιάδα του Ομήρου και καταναλώνεται στα πανηγύρια.

Πού να κολυµπήσεις

Οι βόρειες παραλίες είναι πιο οργανωμένες. Αν είσαι γυμνιστής, μπορείς να κολυμπήσεις ανενόχλητος στην πετρώδη παραλία του Να ή να κατασκηνώσεις στο ποτάμι του Χάλαρη, δίπλα στους free campers, ανάμεσα στα καλάμια και στα αρχαία. Το σούρουπο θα δεις το τέλειο ηλιοβασίλεμα. Στα δυτικά σου ο Αρμενιστής έχει βυθό χαλικώδη, ο Κάμπος είναι πανέμορφος και οργανωμένος, όπως και το Λιβάδι. Στον Εύδηλο έχει εξαιρετικό φυσικό τοπίο, στα Θέρμα ιαματικά λουτρά. Η Μεσακτή είναι ατελείωτη αμμουδιά με μεγάλα κύματα και την προτιμούν οι σέρφερ. Οι Σεϋχέλες στον Μαγγανίτη με πράσινα νερά, όνομα και πράμα, αλλά έχει περπάτημα και κατάβαση περιπετειώδη όπου αξίζει τον κόπο. Ωραίες παραλίες είναι ο Φάρος, ο Ανεφαντής, τα Κεραμέ και ο Αϊ-Γιώργης στο Δράκανο, που ο μύθος τον αναφέρει ως πατρίδα του Διονύσου και υπάρχει και ομώνυμη σπηλιά. Με καΐκι θα πας στο Καρκινάγρι με τα πολλά μενίρ (όγκους από γρανίτι).

Πού να µείνεις

Στο Να, τα δωμάτια Άρτεμις (71475) έχουν θέα στον κόλπο. Στον Αρμενιστή οι πανσιόν Γαλήνη(71293) και Φωτεινός (71235) είναι για όλα τα βαλάντια. Στο Messakti Village (71331-4), ένα τριών αστέρων ξενοδοχείο στο Γιαλισκάρι. Τα ξενοδοχεία Αθέρας και Κεραμέ (31434, 31426) βρίσκονται στο κέντρο του Ευδήλου και την παραλία του Κεραμέ και διαθέτουν δωμάτια, βίλες και στούντιο. Στον Άγιο Κήρυκο, το Κάστρο (23480) βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο και βλέπει Αιγαίο.

Πού να φας

Να δοκιμάσεις το ντόπιο τυρί καθούρα από κατσικίσιο γάλα, το μέλι και τον πράμνειο οίνο σε κάποιο πανηγύρι. Άλλα τοπικά εδέσματα είναι το σουφικό, οι ρεβυθοκεφτέδες και το ρασκό (ντόπιο κατσίκι ελευθέρας βοσκής) μαγειρεμένο με διάφορες παραλλαγές, αλλά με highlight το βραστό. Ταβέρνες με παράδοση είναι το Μελτέμι στα Θέρμα με πεντανόστιμα μαγειρευτά από φρέσκα υλικά και προσιτές τιμές, ακόμη η πετρόχτιστη ταβέρνα το Περγιαλίδι στο Λιβάδι Χρυσοστόμου, η Κληματαριά στον Να, ο Μιλτιάδης στον Φάρο, στου Τσουρή στον Άγ. Κήρυκο με θέα το λιμάνι της πρωτεύουσας. Ακόμα τοΖεύκιν στον Αρμενιστή, η Πλάκα στην Αρέθουσα με το νόστιμο γουρουνόπουλο, ο Μαρίνος και τοΚελάρι στο Γιαλισκάρι και η Μαντουβάλα ακριβώς πάνω απ’ τη θάλασσα του Καραβοστάμου με φρέσκο ψάρι. Φεύγοντας να πάρεις παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, η οικογένεια Τέσκος τα φτιάχνει με μεράκι εδώ και πενήντα χρόνια.

Πού να διασκεδάσεις 

Φυσικά, στα κατατόπου πανηγύρια με Ικαριώτικο χορό (στο youtube μπορείς να πάρεις μια ιδέα). Εκτός από την παράδοση, η Ικαρία έχει και έντονη νυχτερινή ζωή. Στον  Χριστό Ραχών, ο οποίος φημίζεται τόσο για τα μαγαζιά όσο και για τα ωράριά του (εκεί που οι φούρνοι ανοίγουν τα μεσάνυχτα), θα βρεις το Δεντρόσπιτο, ένα πολύ ιδιαίτερο και φιλόξενο ποτοπωλείο – μπαρ, στον κήπο ενός παλιού αρχοντικού. Στο Καραβόσταμο το μπαράκι Απαλούμπε είναι πάνω στη θάλασσα, ο Ρέμπελος στον Αρμενιστή, το Φτερό στον Άγ. Κήρυκο με θέα το Ικάριο πέλαγος και στα αξέχαστα full moon parties στον Γιαλό Κάνει Φουρτούνα στον Μαγγανίτη. Με αφορμή την επέτειο 100 χρόνια Ικαριακής επανάστασης, το Φεστιβάλ πολιτισμικών διαλόγων Ίκαρος διοργανώνει διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Αναζητήστε το πρόγραμμα.

Κωδικός: 22750
Δημαρχείο: 22753 50400
Τουρ. Γραφ. Πληροφοριών: 22753 50414
Νοσοκομείο: 22330
Αστυνοµία: 22222, 22944
Λιµεναρχείο Αγίου Κηρύκου: 22207
Αεροδρόμιο: 32197

Πηγή: athensvoice.gr