Πού να κολυµπήσεις

Στα Βατερά, τη μεγαλύτερη παραλία της Λέσβου, ξεχωρίζει η γοητευτική χονδροκόκκινη άμμος, στα Τσαμάκια έχεις ξαπλώστρες, στον Άγιο Ισίδωρο θα μαζέψεις βότσαλα για τη συλλογή σου, στη Φανερωμένη θα σου φανερωθεί η ησυχία, στα Ψειριαρά ο γυμνισμός έχει την τιμητική του, η παραλία Αγίου Ερμογένη είναι ιδανική για ρετρό φωτογραφίες, η Εφταλού με τις ιαματικές πηγές της διώχνει κάθε έγνοια.

24343-53879Χαμάμ στον Μόλυβο, στον Πολιχνίτο (από τις θερμότερες πηγές στην Ευρώπη), στη Λουτρόπολη, στο Μανταμάδο και στα Θέρμα Κόλπου Γέρας.

Πού να φας
Τι κάνει νιάου νιάου στη γεύση με πιάτα από την ελληνική και διεθνή κουζίνα; Ο Άσπρος Γάτος στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Πού θα βρεις μαγειρευτά που μειξάρουν γεύσεις και ταλέντο; Στο Μπέρδεμα. Θέλεις φρέσκο ψάρι στα χείλη; Ανεμόεσσα, στη Σκάλα Συκαμνιάς. Είσαι μακαρονάς; O Πλάτανος στη Μύρινα είναι γνωστός για τις σπεσιαλιτέ με ζυμαρικά και όχι μόνο. Τραβά μπελαλίδικα γούστα η όρεξή σου; Κιουζλεμέδες, τοπικά τυροπιτάκια, σουγάνια, κρεμμυδοντολμάδες θα βρεις στον Βαφειό, στο ομώνυμο χωριό στον Μόλυβο. Νησιώτικη ατμόσφαιρα στο ουζερί Ερμής, θέα στο πιάτο αλλά και στο λιμάνι στο Χταπόδι.

Πού να µείνεις
Στο πολυτελές Lesvos Inn στους Πύργους Θέρμης (71781), διακοσμημένο με ακριβά μάρμαρα και γρανίτη, ή στο προσιτό Belvedere (71974) στη Μήθυμνα. Στα Studios La Mirage στη Μυτιλήνη (21180), στο ξενοδοχείο Μάλεµι στην Καλλονή (www.malemi.com, 22594), πολύ κοντά στην παραλία και με οικογενειακό κλίµα, στο ξενοδοχείο Αφροδίτη (71725-8), που απέχει ελάχιστα από το Μόλυβο και την Εφταλού, µε ιδιωτική παραλία. Στο Πασιφάη (23212-3) στη Σκάλα Καλλονής, µε φροντισµένο κήπο (και gay friendly).

Τι να ψωνίσεις 
Ούζο, λαδοτύρι, ντόπιο ελαιόλαδο, κριθαρωτά παξιμάδια, αμυγδαλωτά συνεταιρισμών, παραδοσιακά εργόχειρα. Σε κάθε σημείο του νησιού σε περιμένουν τοπικά προϊόντα με εξαιρετική ποιότητα και μεράκι που εγγυάται η αγάπη των παραγωγών του. Κλου της Λέσβου; Μην αμελήσεις να δοκιμάσεις το «ελληνικό σούσι»: φρέσκιες σαρδέλες που παστώνονται για τέσσερις ώρες και ύστερα σερβίρονται.

Κωδικός: 22510 (Μυτιλήνη, Άγιος Ερμογένης, Βαρειά, Νεαπόλη, Χαραμίδα)
Αστυνοµία: 22021
Λιµεναρχείο: 40827
∆ήµος: 27777, 28811
Πρώτες Βοήθειες: 57700

Πηγή: athensvoice.gr