Πάνω από 30,000 καταγγελίες τα τελευταία 10 χρόνια δέχθηκε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Νικηφόρος Διαμαντούρος. Μόνο το 2012 υποβλήθηκαν 2,442 καταγγελίες, ενώ γενικά πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3,500 έρευνες για φερόμενη κακοδιαχείριση της διοίκησης της ΕΕ.

diamandourosΟ Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής διερευνά καταγγελίες που αφορούν σε περιπτώσεις κακοδιοίκησης στα όργανα και τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα τελευταία 10 χρόνια, η διοίκηση της ΕΕ έγινε πολύ πιο διαφανής, πιο φιλική προς τον πολίτη και πιο εξυπηρετική. Το ανεξάρτητο και αμερόληπτη έργο του Διαμεσολαβητή συνέβαλε ευτυχώς σε αυτή την αξιοσημείωτη πρόοδο στη διοικητική κουλτούρα των δημόσιων υπηρεσιών της ΕΕ […] υπάρχει ωστόσο πάντα χώρος για βελτίωση, ειδικά όσον αφορά στην ενίσχυση της ικανότητας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να δρουν προληπτικά στην προώθηση της κουλτούρας της υπηρεσίας προς του Ευρωπαίους πολίτες», σχολίασε ο Νικηφόρος Διαμαντούρος κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για το 2012 στις Βρυξέλλες.

Η έλλειψη διαφάνειας στο επίκεντρο των καταγγελιών

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του 2012, ο κύριος λόγος καταγγελιών στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή ήταν η «έλλειψη διαφάνειας» στα Θεσμικά Όργανα της ΕΕ (21.5%), όπως η άρνηση αποκάλυψης πληροφοριών και εγγράφων.

Άλλες καταγγελίες αφορούσαν σε καθυστερήσεις, διακρίσεις, εκτέλεση συμβάσεων της ΕΕ κλπ.

Το 2012 μάλιστα σημειώθηκε ρεκόρ ανοίγματος ερευνών για καταγγελίες (465 συγκριτικά με τις 396 το 2011).

Οι περισσότερες καταγγελίες προήλθαν από την Ισπανία (340), τη Γερμανία (273), την Πολωνία (235) και το Βέλγιο (182).

Σημειώνεται ότι από την Ελλάδα υπεβλήθησαν 74 καταγγελίες, ενώ από την Κύπρο 30.

Στο 21% των υποθέσεων (21%), τα Θεσμικά Όργανα της ΕΕ συμφώνησαν σε φιλικές λύσεις ή διευθέτησαν το θέμα. Ο Διαμεσολαβητής διαπίστωσε κακοδιαχείριση σε 56 περιπτώσεις (47 το 2011) και προέβη σε επικριτικές παρατηρήσεις σε 47 περιπτώσεις.

Πηγή: euractiv.gr