Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είδος μουσικής είναι αυτό με το οποίο μας βομβαρδίζουν καθημερινά σε καταστήματα, εστιατόρια, εταιρίες ή στο τηλέφωνο και για το οποίο δεν έχουμε ικανότητα επιλογής; Στο μουσικολογικό λεξικό αυτή η μουσική ονομάζεται ‘muzak’.

muzakΟ όρος ‘muzak’ αποτελεί στην πραγματικότητα το εμπορικό όνομα μιας εταιρίας των Η.Π.Α. που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’20 από τον George Squires για να παρέχει μουσικό υπόβαθρο στις τηλεφωνικές γραμμές. Είναι γνωστή επίσης ως ‘μουσική του ασανσέρ’, γιατί αρχικά χρησιμοποιήθηκε στους ουρανοξύστες, μέσα στα ασανσέρ για να ηρεμεί τους ανθρώπους που ανεβοκατέβαιναν ορόφους. Στη δεκαετία του ’40 άρχισε να χρησιμοποιείται σε εργοστάσια και εταιρίες με σκοπό να αυξήσει τους δείκτες παραγωγικότητας των εργαζομένων.

Για να επιτύχει αυτόν το σκοπό, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι έπρεπε να επιλέγονται τραγούδια που θα μπορούσαν απλά να ακούγονται χωρίς να δίνεται σε αυτά ιδιαίτερη προσοχή , αποφεύγοντας κομμάτια με στίχους για να μην αποτελούν αιτία διάσπασης της προσοχής. Η ένταση του ήχου ήταν μέτρια και η μουσική δεν περιοριζόταν σε ένα μουσικό είδος, αν και σε γενικές γραμμές αποφεύγονταν οι μεγάλες επιτυχίες, καθώς και οι πολύ χαμηλές και οι πολύ υψηλές συχνότητες.

Πηγή: muyinteresante.es