Τα έντομα αποτελούν μια πηγή τροφής, εύκολης και προσιτής, πλούσια σε θρεπτικά και πρωτεΐνες, όπως αναφέρει μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας FAO (Food and Agricultural Organization) στη Διεθνή Διάσκεψη των Δασών για την Ασφάλεια των Τροφίμων που γιορτάζεται αυτές τις μέρες στη Ρώμη.

comer-insectosΥπολογίζεται ότι τα έντομα αποτελούν κομμάτι της παραδοσιακής διατροφής τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Επιπλέον, η συγκομιδή και η αναπαραγωγή των εντόμων μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να φέρει κέρδος και σε εμπορικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την έρευνα του FAO, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Wageningen (Κάτω Χώρες), οι άνθρωποι παγκοσμίως καταναλώνουν περισσότερα από 1900 είδη εντόμων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τη μεγαλύτερη κατανάλωση έχουν: τα σκαθάρια (31%), οι κάμπιες (18%), οι μέλισσες, οι σφήκες, τα μυρμήγκια (14%), οι ακρίδες και οι γρύλλοι (13%). Πολλά έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά και έχουν μια υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Το βόειο κρέας έχει μια περιεκτικότητα σε σίδηρο 6mg ανά 100gr ξηρού βάρους, ενώ η περιεκτικότητα σε σίδηρο των ακρίδων κυμαίνεται από 8-20mg ανά 100gr βάρους, ανάλογα με το είδος του εντόμου και τον τύπο της τροφής που αυτό καταναλώνει.

Από την άλλη πλευρά, η καλλιέργεια εντόμων με βιώσιμο τρόπο, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δασών από την υπερεκμετάλλευση. Ορισμένα είδη, όπως το σκουλήκι του αλευριού, ήδη παράγονται σε εμπορικό επίπεδο, αφού χρησιμοποιούνται ως τροφή για κατοικίδια ζώα, σε ζωολογικούς κήπους, αλλά και στην ερασιτεχνική αλιεία αναψυχής ως δόλωμα. Εάν η παραγωγή μπορούσε να γίνει πιο αυτοματοποιημένη, θα μπορούσε να μειωθεί το κόστος σε ένα τέτοιο επίπεδο που η βιομηχανία θα επωφελούνταν από την αντικατάσταση των ιχθυάλευρων για παράδειγμα, με αλεύρι από έντομα. Το πλεονέκτημα θα ήταν η αύξηση των ιχθυοαποθεμάτων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι ψυχρόαιμα, τα έντομα δε χρησιμοποιούν ενέργεια για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Κατά μέσο όρο, τα έντομα καταναλώνουν μόνο 2 κιλά τροφής για να παραχθεί 1 κιλό κρέας εντόμων. Αντίθετα, μία αγελάδα απαιτεί 8 κιλά τροφής για να παράγει 1 κιλό βόειο κρέας.

Επιπλέον, τα έντομα παράγουν μειωμένες εκπομπές μεθανίου, αμμωνίας, αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου και κοπριάς, ουσιών δηλαδή που συμβάλλουν στη ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος. Γι’αυτό, τα έντομα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποσύνθεση των αποβλήτων , βοηθώντας στη διαδικασία της κομποστοποίησης και μειώνοντας τις δυσάρεστες οσμές.

Πηγή: muyinteresante.es