Επιλογή επαγγέλματος. Όπως κατέληξαν ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Wayne (Η.Π.Α.) στο περιοδικό Names: A Journal of Onomatics, το όνομα και το επίθετό μας μπορεί να μας επηρεάσει την ώρα που πρέπει να επιλέξουμε το επάγγελμα που θα ακολουθήσουμε.

exito-dedoΈτσι, αυτοί που έχουν το επίθετο ‘Doctor’ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να σπουδάσουν Ιατρική παρά Νομική. Ακόμα και το αρχικό γράμμα των επιθέτων αυτών που ασκούν τα ιατρικό επάγγελμα φαίνεται να είναι καθοριστικό των ώρα που επιλέγουν ειδικότητα, με τέτοιο τρόπο που είναι πιο σύνηθες κάποιος που λέγεται Raymond να γίνεται ραδιολόγος παρά δερματολόγος και κάποιος που λέγεται Dennis να γίνεται οδοντίατρος (dentist στα αγγλικά).

Γοητεία. Όπως απέδειξαν ερευνητές του Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), οι γυναίκες είναι πιο σέξυ όταν τα ονόματά τους περιέχουν φωνήεντα με καμπύλες, όπως είναι το ‘a’ ή το ‘ο’. Με τους άντρες συμβαίνει το αντίθετο: θεωρούνται πιο ελκυστικοί όταν τα ονόματά τους περιέχουν ‘e’ ή ‘i’.

Γάμος. Πριν μια δεκαετία, ο νεοϋορκέζος ψυχολόγος Brett Pelham προσδιόρισε μια τάση ‘ναρκισσισμού’, γνωστή ως επίδραση ονόματος-γράμματος, που σημαίνει ότι η πιθανότητα που υπάρχει κάποιος που λέγεται Philip να μετακομίσει στη Philadelphia και να παντρευτεί τη Phoebe, είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ότι αν τον έλεγαν Jack.

Επιτυχία. Σε μία έρευνα 6.000 ατόμων, ο ψυχολόγος Richard Wiseman κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για τους Βρετανούς, το να λέγεται κανείς Elizabeth ή James είναι συνυφασμένο με την επιτυχία. Τα ονόματα Lucy και Jack είναι πιο τυχερά, ενώ τα άτομα που έχουν λιγότερη τύχη θεωρούνται όσοι λέγονται Helen ή John. ‘Αυτό έχει επιπτώσεις, γιατί οι υπάλληλοι με ονόματα που σχετίζονται με την επιτυχία και τη γοητεία, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ν’ανεβούνε επαγγελματικά’, υπογραμμίζει ο Wiseman.

Επιλογή εταιρίας. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Gante (Βέλγιο) που πραγματοποιήθηκε το 2009 αποκάλυψε ότι η επίδραση ονόματος-γράμματος κάνει τα άτομα να τείνουν να διαλέγουν να δουλεύουν σε εταιρίες, των οποίων το αρχικό γράμμα συμπίπτει με το πρώτο γράμμα του ονόματος ή του επιθέτου τους.

Πηγή: muyinteresante.es