H Βοσνία – Ερζεγοβίνη έχει μείνει πίσω στις δεσμεύσεις της όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δημιουργία ενός κράτους δικαίου, γεγονός που απομακρύνει τη χώρα όλο και περισσότερο από το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ευρωβουλευτές.

5218345w-640x640x80Σε μια συζήτηση χθες (23 Μαΐου), τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν ότι η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει αρκετά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην εφαρμογή των απαραίτητων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δυστυχώς, εξακολουθεί να υστερεί έναντι άλλων χωρών της περιοχής», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Doris Pack (ΕΛΚ), ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους νομοθέτες σε θέματα διεύρυνσης.

«Πρέπει να δούμε ισχυρότερη δέσμευση και προθυμία της πολιτικής ελίτ να ενώσει τις δυνάμεις της για την υλοποίηση ενός σαφούς οράματος για την γενικότερη κατεύθυνση της χώρας … Η καρκινική διαφθορά που επικρατεί πρέπει επίσης να εξαλειφθεί με πολύ περισσότερο σθένος».

Από τις δημοκρατίες που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η Σλοβενία ​​εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, η Κροατία πρόκειται να ενταχθεί τον Ιούλιο, το Μαυροβούνιο άρχισε μόλις τις ενταξιακές συνομιλίες, ενώ η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο αναμένουν επίσης να ενταχθούν. Η ΠΓΔΜ είναι υποψήφια προς ένταξη από το 2005.

Ωστόσο, 18 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, η Βοσνία εξακολουθεί να ταλανίζεται από έναν πολύπλοκο διαχωρισμό, τη Σερβική Δημοκρατία και τη Μουσουλμανική-Κροατική Ομοσπονδία, υπό τον έλεγχο μιας αδύναμης κεντρικής κυβέρνησης, και με καταστροφικές επιπτώσεις από τη διαφθορά.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφέρει μόνο κάποιο είδος διευκόλυνση. Εναπόκειται στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να αντιμετωπίσουν την πρόκληση μέσω μιας πραγματικής δέσμευσης», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη ο Štefan Füle, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης.

«Στο ερώτημα για το αν έχει έρθει η ώρα να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, φυσικά απαντώ πως ναι», πρόσθεσε ο Füle, ο οποίος είχε ήδη προειδοποιήσει ότι η διαδικασία ένταξης της Βοσνίας θα μπορούσε να «παγώσει».

Η Βοσνία καλείται να προβεί σε τροποποιήσεις του συντάγματός της προκειμένου να προστατέψει καλύτερα τις μειονότητές της, να εφαρμόσει παράλληλα μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών να θέσουν υποψηφιότητα για τις εκλογές, και τέλος, να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

Ο Füle ήταν ανένδοτος στο ζήτημα των ίσων δικαιωμάτων.

«Πρέπει να εναρμονίσετε το Σύνταγμα με την απόφαση αυτή, γιατί χωρίς την εφαρμογή της θα υπάρχει παράβαση των διεθνών δεσμεύσεων και αυτό έχει συγκεκριμένες συνέπειες», υπογράμμισε.

Πηγή: euractiv.gr