Διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ μέχρι το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, ανακοίνωσε η νέα ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Ισλανδίας.

1223723TΟ επόμενος πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Sigmundur Gunnlaugsson, είπε την Τετάρτη (22 Μαΐου) ότι το υπουργικό του συμβούλιο προτίθεται να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν το 2010.

Η Ισλανδία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην ΕΕ ένα χρόνο πριν, στο μέσο της τραπεζικής και οικονομικής κρίσης.

«Οι συνομιλίες με την ΕΕ θα σταματήσουν μέχρι να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το εν λόγω ζήτημα. Δεν έχει αποφασιστεί πότε θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Στις εκλογές στις 27 Απριλίου, το τότε κυβερνών φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών υπέστη την μεγαλύτερη ήττα από την στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκε η χώρα από τη Δανία το 1944.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έβγαλαν νικητές το Κόμμα Ανεξαρτησίας, που έχει συμμετάσχει σε όλες τις κυβερνήσεις μεταξύ 1980 και 2009, καθώς και το Προοδευτικό Κόμμα, τον κύριο αντίπαλό του και εταίρο σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Και τα δύο κόμματα εναντιώνονται στην ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ ή στην ευρωζώνη.

Ο Gunnlaugsson, αρχηγός του Προοδευτικού Κόμματος, έχει επιλεγεί για επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ενώ ο Bjarni Benediktsson, αρχηγός του συντηρητικού Κόμματος Ανεξαρτησίας, θα υπηρετήσει ως υπουργός οικονομικών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Ισλανδών τάσσεται κατά της ένταξης στην ΕΕ.

Πηγή: euractiv.gr