Νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, το οποίο προβλέπει ότι όσοι εξ αυτών δηλώνουν εισόδημα από μονάχα μία πηγή δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, περιλαμβάνει ο νέος κώδικα φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

forologik_diloΗ νέα κλίμακα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014, και προβλέπει την επιβολή κλιμακωτών συντελεστών απευθείας φορολόγησης από 1 έως και 42% στις μηνιαίες αποδοχές άνω των 800 ευρώ.

Ακόμα, οποιαδήποτε εφάπαξ καταβολή, επιμίσθιο, ή παροχή σε χρήμα, πέραν του μηνιαίου εισοδήματος, θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή της τάξης του 42%.

Δίχως ανάγκη υποβολής φορολογικής δήλωσης θα βρεθούν και οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα αποκλειστικά και μόνο από επενδύσεις, καθότι ο αντίστοιχος φόρος παρακρατείται στην πηγή.

Στον αντίποδα, όσοι δηλώνουν εισόδημα από τουλάχιστον δύο εργοδότες ή περιστασιακό εισόδημα θα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση πριν την 1η Απριλίου, προκειμένου να αξιώνουν επιστροφή φόρου.

Παράλληλα, αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 90% για όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις και καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος (1,5 ή 3%) επί των εισοδημάτων από ακίνητα.

Τέλος, οι αποζημιώσεις για λύση εργασιακών σχέσεων θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ,. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος στην κατηγορία των αποζημιώσεων ίσχυε αφορολόγητο όριο της τάξης των 60.000 ευρώ.

Πηγή: skai.gr