Ο Ισπανός σχεδιαστής μόδας Manel Torres είναι ο άνθρωπος πίσω από τη δημιουργία του πρώτου σπρέι ένδυσης στον κόσμο, για το οποίο μάλιστα πήρε και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

sprei1Ο λόγος για ένα καινοτόμο υλικό το οποίο ψεκάζεται απευθείας στο σώμα και μετά από λίγο χρόνο δημιουργείται το μπλουζάκι, το οποίο μπορεί να πλυθεί και να ξαναφορεθεί. «Τα ρούχα χρειάζονται μια διαδικασία για να γίνουν. Να βαφτούν τα υφάσματα, να κοπούν τα πατρόν, να ραφτούν, να σιδερωθούν…

sprei2

Όλο αυτό είναι χρονοβόρο, ενώ το σπρέι δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να ντυθεί όπως θέλει μέσα σε ελάχιστο χρόνο», λέει ο ίδιος. Δεδομένου ότι δεν είχε καμία πραγματική γνώση χημείας, ο Manel ζήτησε τη βοήθεια των επιστημόνων από το Imperial College του Λονδίνου και μετά από χρόνια έρευνας και δοκιμών δημιουργήθηκε το σπρέι που μετατρέπεται σε ένα δεύτερο δέρμα μόλις έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα και φοριέται στη συνέχεια σαν ένα κανονικό ρούχο.

sprei3

Το σπρέι περιέχει πολυμερή τα οποία δεσμεύουν τις ίνες και σχηματίζουν ένα υλικό αβλαβές που μπορεί να φορεθεί. Η υφή του ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των ινών που χρησιμοποιούνται (μαλλί, ακρυλικό, λινό, κ.λπ.), ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το χρώμα. Κι αν ο ψεκασμός δημιουργεί μια έντονη αίσθηση κρύου στο σώμα, το γεγονός ότι σκληραίνει σχεδόν αμέσως και εμφανίζεται ως διά μαγείας ένα νέο μπλουζάκι ή παντελόνι πάνω σας, αυτό δεν μπορεί παρά να τον κάνει υποφερτό. Κι αν όλοι οι… τριχωτοί αναρωτιέστε τι γίνεται με τις τρίχες, ο Manel διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού αυτές δεν κολλάνε στο σπρέι.

Πηγή: perierga.gr